Інвентаризація лісів України

Опубліковано: 2024-05-03

Науковці УкрНДІЛГА надають експертну підтримку розвитку національної інвентаризації лісів (НІЛ) в Україні, зокрема вони є співавторами методики НІЛ України (спільно з Центром НІЛ), забезпечують науково-методичну підтримку процесу збору й аналізу даних національної інвентаризації, беруть участь у проведенні тренувань виконавців НІЛ, в налаштуванні програмного забезпечення Field-Map для польового збору даних, а також у побудові системи контролю якості цих даних.

26 квітня відбулася презентація перших результатів інвентаризації лісів з використанням засобів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ-Інвентаризація) і матеріалів Національної інвентаризації лісів та лісовпорядкування. Проведення ДЗЗ-Інвентаризації лісів у 2023 році стало можливим завдяки співпраці українських і німецьких експертів у рамках проєкту «Технічна підтримка розвитку лісової політики та впровадження національної інвентаризації лісів» (SFI) за підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини.

Презентація відбулася в змішаному онлайн-офлайн форматі. В заході взяли участь понад 80 осіб – представники Держлісагентства, Міндовкілля, Центру НІЛ і ВО «Укрдержліспроєкт», національні та міжнародні експерти проєкту SFI, науковці УкрНІДЛГА, НУБІП і НЛТУ, представники Товариства лісівників України та неурядових природоохоронних організацій. Модератором заходу був Кравець П.В., провідний науковий співробітник відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування Інституту.

З вітальним словом виступили в.о. начальника відділу охорони та відтворення лісових ресурсів Міндовкілля Борсук А.А. та начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Будзінський І.Л., які підкреслили важливість проведених дослідження й подякували уряду Німеччини за підтримку національної інвентаризації лісів в Україні.

У своїй доповіді генеральний директор ВО «Укрдержліспроєкт» Мельниченко В.А. висвітлив основні етапи розбудови системи НІЛ в Україні, включаючи пілотні регіональні інвентаризації, розробку законодавства, а також заплановані обсяги робіт. В Україні діяльність щодо національної інвентаризації лісів розпочалася у 2021 році та незважаючи на війну поновилася в 2023 році. Існуюча мережа НІЛ налічує 96 тис. ділянок, з яких понад 20 тис. є лісовими, які потребують проведення наземних обстежень. Національна інвентаризація в Україні здійснюється Центром НІЛ, підрозділом ВО «Укрдержліспроєкт», згідно з Порядком проведення національної інвентаризації, затвердженим Кабінетом Міністрів України. У цей Порядок було внесено зміни у зв’язку із воєнним станом, зокрема скасовано 5-річний цикл НІЛ, а до переліку методів збору даних додано технології дистанційного зондування, в тому числі зазначено можливість використання аеро- або супутникових знімків для важкодоступних ділянок.

Виклики воєнного часу для НІЛ, зокрема скорочення фінансування, організаційні та матеріальні проблеми й відсутність доступу до частини територій зумовили необхідність пошуку альтернативних польовим обстеженням рішень. В рамках проєкту SFI («Технічна підтримка розвитку лісової політики та впровадження національної інвентаризації лісів») у 2023 р. було розпочато пілотне дослідження, яке включало в себе комплексне рішення, що об’єднало дані наземних спостережень НІЛ, лісовпорядкування та ДЗЗ.

Міжнародний експерт проєкту Хайно Полей, який 30 років працює в службі Федеральної інвентаризації лісів Німеччини, проаналізував ключові фактори успішної НІЛ, та ступінь їх впровадження в Україні.

Проф. НУБіП Миронюк В.В., який є експертом проєкту від України, розповів про методологію та основні результати ДЗЗ-Інвентаризації.

Для калібрування інформації з супутникових знімків Sentinel 2 використано польові дані з понад 4 тис. ділянок НІЛ, обстежених у 18 областях України, а для недоступних територій – останні дані лісовпорядкування. За методикою ДЗЗ-інвентаризації змінено підхід до визначення лісу: до лісів віднесені ділянки, вкриті деревною рослинністю з мінімальною зімкнутістю намету деревостану понад 50 %, виявленою на рівні пікселів 20×20 м, незалежно від їх правового статусу. Таким чином, у категорію «ліси» потрапили не лише лісові землі, а й зелені насадження міст і самозаліснені ділянки. На відміну від затвердженої методики НІЛ, ДЗЗ-інвентаризація надає меншу кількість показників і з більш низькою точністю.

Результати ДЗЗ-інвентаризації  включають не лише таблиці зі статистичними даними але й лісові карти (лісовий покрив за панівними видами/групами видів, запаси деревостанів, запаси вуглецю тощо).

ДЗЗ-Інвентаризація виявила загальну площу лісів України – 11,2 млн га, з яких 1,7 млн га були тимчасово окуповані  агресором або зазнали впливу військових дій. Лісистість за цією оцінкою становить 18,6 %. Загальний стовбуровий запас – 2.8 млрд м3, а середній запас деревостанів – 251 м3/га. Таким чином, площа лісів і запас деревини є значно вищими, ніж очікувалося на основі попередніх досліджень. Сумарний об’єм депонованого вуглецю в українських лісах (у фітомасі деревостанів) за оцінками становить близько 944 млн тон.

Дані ДЗЗ-Інвентаризації викладено в публічному доступі за посиланням nfi.lisproekt.gov.ua, при чому користувачі можуть робити запити самостійно й отримувати зведені результати у вигляді таблиць, наприклад, для груп деревних порід, природних зон тощо. Також можна отримати інформацію про використану методологію.

Таким чином, проєкт демонструє кращі європейські практики щодо відкритості даних НІЛ і надає можливість використовувати ці дані для широкого спектру потреб: для стратегічного планування в сфері лісового господарства, державного управління лісами, господарських і наукових цілей, тощо.

Слід зазначити, що отримані дані мають велику цінність і мають бути використані на благо держави. Керівник проєкту Фолькер Зассе в своїй доповіді підкреслив важливість отриманих даних ДЗЗ-інвентаризації й напрямки їх подальшого удосконалення та використання. Точність даних ДЗЗ-інвентаризації може бути покращена завдяки використанню ГІС, даних держгеокадастру щодо форм власності та користувачів земельних ділянок.

В цілому напрацювання проєкту можуть бути використані в  національній інвентаризації лісів України на регулярній основі. В рамках продовження проєкту за результатами ДЗЗ-інвентаризації планується проведення сценарного моделювання потенційної доступності використання деревини.

Підбиваючи підсумки панельної дискусії, Павло Кравець наголосив про важливість отриманих результатів для прийняття політичних рішень в Україні. Водночас, нагальним завданням залишається необхідність донесення цієї інформації з відповідною інтерпретацією як до осіб, що приймають рішення, так і до широкої громадськості через посилення комунікації. Адже йдеться не лише про потенціал для збільшення обсягів заготівлі деревини, а й про можливість більшого внеску в процеси запобігання зміні клімату та надання лісами екосистемних послуг, а також про додаткові можливості для реалізації євроінтеграційних прагнень у лісовому секторі та кращі умови для зеленого відновлення країни. Національна інвентаризація лісів у поєднанні з її науковим і методичним супроводом потребує потужної підтримки та подальшого розвитку.

 

Відділ інвентаризації лісів, моніторингу,

сертифікації та лісовпорядкуванн