Обстеження об’єктів природно-заповідного фонду філії «Ківерцівське лісове господарство»

Опубліковано: 2024-04-25

За зверненням філії «Ківерцівське лісове господарство» ДП «Ліси України» щодо наукового обґрунтування встановлення лімітів на використання природних ресурсів і необхідності проведення заходів із оздоровлення та підвищення біологічної стійкості лісових насаджень науковцями ДП «Вінницька ЛНДС» проведено відповідні обстеження.

Спеціалістами станції було проведено ґрунтовні польові дослідження із визначення стану дерев (згідно Санітарних правил в лісах України), рівня дефоліації, дехромації, пошкодження комахами-шкідниками, грибними захворюваннями. Огляд й обстеження сухих, всихаючих і пошкоджених дерев було виконано на ділянках у кожному з кварталів.

У лісовому фонді філії було обстежено загальнозоологічний заказник місцевого значення «Зубр» у Муравищенському лісництві на 15 лісових ділянках лісових культур сосни звичайної та берези повислої із домішкою ялини європейської й граба звичайного загальною площею 114,2 га.

Обстежені насадження сосни звичайної та ялини європейської є штучно створеними. Лісові культури берези повислої також мають низьку продуктивність і біологічну стійкість в результаті впливу комплексу негативних природних чинників та несвоєчасно проведених рубок догляду. Насадження потребують проведення лісогосподарських заходів для подальшого розвитку.

     

На основі аналізу таксаційних матеріалів лісництва та натурних обстежень встановлено, що переважна більшість лісових ділянок заказника представлена штучно створеними лісовими культурами й інтродукованими деревними породами, вік яких становить 55–85 років, а санітарний стан потребує поліпшення шляхом проведення відповідних заходів.

Здійснення вибіркових санітарних рубок передбачається в максимально стислі строки із застосуванням найефективніших методів і технологій для запобігання негативному впливу біотичних та абіотичних чинників. У межах насаджень запропоновано залишати дуплясті дерева й дерева з плодовими тілами дереворуйнівних грибів задля збереження біорізноманіття та забезпечення умов існування тварин і рослин.

Обстежені всохлі й всихаючі, а також сильно пошкоджені дерева доцільно видалити зі складу насаджень, оскільки вони можуть стати осередками поширення стовбурових шкідників та є джерелом підвищення рівня пожежної небезпеки.

Використання природних ресурсів шляхом проведення заходів із поліпшення санітарного стану лісів (вибіркових санітарних рубок) не суперечать вимогам чинного законодавства щодо ведення лісового господарства в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду та не призведе до негативних наслідків щодо подальшого функціонування природних комплексів на обстежених ділянках.

 

ДП «Вінницька ЛНДС»