Відкрита лекція «Едафічна сітка як схема класифікації лісів та місцезростань»

Опубліковано: 2024-04-24

Екологічний напрям лісової типології, який передбачає вивчення лісів у невід`ємному зв`язку з умовами середовиша, є базовим принципом лісового господарства. 22 квітня в режимі on-line завідувачка лабораторії лісового ґрунтознавства УкрНДІЛГА С. П. Распопіна провела відкриту лекцію на тему «Едафічна сітка як схема класифікації лісів та місцезростань» для студентів Державного біотехнологічного університету (ДБТУ).

   

У заході окрім студентів ДБТУ взяли участь декан факультету лісового господарства, деревооброблювальних технологій та землевпорядкування, д-р екон. наук, професор Суска А. А., викладачі кафедр лісових культур, меліорацій та садово-паркового господарства; лісівництва та мисливського господарства; деревооброблювальних технологій та системотехніки лісового комплексу; управління земельними ресурсами, геодезії та кадастру ДБТУ, а також науковці УкрНДІЛГА – д-р с.-г. наук, професор,  гол. н. с. Мєшкова В. Л., м. н. с. лабораторії лісового ґрунтознавства Іванічева Є. В.

Під час лекції було розглянуто класифікацію факторів середовища та на прикладі борового й трофогенного екологічних рядів продемонстровано, як кількісні зміни факторів середовища (зволоження й трофність ґрунту) впливають на склад, структуру та продуктивність корінних лісових насаджень. На базі вивченого матеріалу студентам було запропоновано охарактеризувати трофогенні ряди за фітоіндикаторами й ознаками ґрунту. Лекція проходила у творчій атмосфері й тісному діалозі з аудиторією.

Кількісні значення основних показників ґрунту, які визначають формування типів лісорослинних умов у різних регіонах, є нестатичними та потребують опрацювання під час подальших досліджень. Тож пошук закономірностей взаємозв’язків між лісом і природним середовищем є одним із актуальних, найцікавіших і водночас складних питань для науковців.

 

Світлана Распопіна, д-р с.-г. наук, 

завідувачка лабораторії лісового ґрунтознавства УкрНДІЛГА