Вітаємо з ювілеєм Давиденко Катерину Валеріївну!

Опубліковано: 2024-04-23

Колектив Інституту щиро вітає з ювілеєм Катерину Валеріївну Давиденко – старшого наукового співробітника відділу ентомології, фітопатології та фізіології УкрНДІЛГА, кандидата с.-г. наук, доцента!

Катерина Давиденко є одним із провідних вчених України в галузі лісової фітопатології та ентомології, керівником та учасником низки національних і міжнародних проєктів, автором, співавтором і рецензентом численних наукових публікацій в провідних вітчизняних і європейських журналах. Коло її наукових інтересів — лісова фітопатологія й ентомологія, молекулярна ідентифікація та структура популяції фітопатогенів, інвазійні хвороби й шкідники рослин, збереження біорізноманіття лісових екосистем, захист лісу.

Про ювілярку поділилася спогадами її науковий керівник Валентина Мєшкова: «Катерина Давиденко, нині відомий вчений у багатьох країнах Європи, ще студенткою Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна почала працювати на Харківському спеціалізованому підприємстві об’єднання «Укрлісозахист». Після одержання диплому про вищу освіту та народження доньки вступила до аспірантури УкрНДІЛГА... Так вже понад 25 років ми й працюємо разом».

  

Лісозахисне об’єднання на межі століть єдине в Україні виробляло препарати для захисту лісу від комах на основі ентомопатогенних вірусів. Саме характер виробничої діяльності, можливість одержання та аналізу масового матеріалу з осередків масового розмноження комах, наявність обладнання для регулювання температури та освітлення дали змогу Катерині Давиденко накопичити дані для аналізу та здійснити досліди, спрямовані на оптимізацію одержання вірусних препаратів для захисту лісу. Нею також проведено дослідження над основними шкідниками насаджень сосняків, зокрема сосновим шовкопрядом, сосновою совкою, звичайним і рудим сосновими пильщиками. За матеріалами досліджень Катерина Давиденко у 2005 р. захистила дисертацію «Біологічні основи оптимізації виробництва вірусних препаратів для захисту лісу від комах-хвоєгризів». Працюючи й надалі на лісозахисному підприємстві, вона продовжувала наукові дослідження, брала участь у всеукраїнських і міжнародних конференціях.

Оскільки Катерина Давиденко спеціалізувалася в університеті на кафедрі мікології та фітопатології, Валентина Мєшкова запропонувала присвятити докторську дисертацію вивченню впливу фітопатогенних грибів, пов’язаних зі стовбуровими шкідниками, на насадження основних лісоутворювальних порід Лівобережної України.

Напрям виявився актуальним не тільки для України, і з 2009 року Катерина Давиденко регулярно виїжджала на стажування в Шведський аграрний університет (SLU), де у 2021 р. захистила ще одну (PhD) дисертацію «Поширення та патогенність патогенних для дерев грибів, які переносять короїди». Значну частину польових досліджень дисертантка проводила під час своєї виробничої діяльності на лісозахисному підприємстві, а лабораторні досліди – у добре оснащених лабораторіях Європи, зокрема у Шведському аграрному університеті (SLU), Інституті Ботаніки Науково-дослідного природного центру Литви та НДІ лісового господарства Польщі (IBL).

   

Тісне спілкування з колегами в робочому процесі дало можливість вдосконалити знання іноземних мов, не кажучи вже про навички роботи на сучасному лабораторному обладнанні, статистичні методи аналізу даних. Останні п’ять років роботи на лісозахисному підприємстві Катерина Давиденко безпосередньо очолювала його, внесла значний внесок в організацію розведення хижаків короїдів (мурахожука) з використанням обладнання, яке було подаровано турецькими колегами. Оскільки адміністративна робота не залишала багато часу для наукової діяльності, у 2018 році вона перейшла в УкрНДІЛГА повноправним науковим співробітником, де працює й нині.

Наукову діяльність ювілярка органічно поєднувала з викладацькою. Близько 10 років Катерина Давиденко за сумісництвом викладала на кафедрі прикладної біології, водних ресурсів і лісового господарства в Харківській зооветеринарній академії, де одержала звання доцента, а також на кафедрі лісового та садово-паркового господарства Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова. Перед війною вона обіймала посаду заступника директора УкрНДІЛГА, відповідаючи за міжнародну діяльність, беручи участь у 10 міжнародних проєктах і маючи понад 10 персональних грантів на стажування як запрошений науковий співробітник.

Дуже багато сил і часу Катерина Валеріївна приділяла організації та проведенню робіт з оцінки впливу на довкілля. Також в останні місяці виконувала обов’язки завідувача новоутвореного  відділу ентомології, фітопатології та фізіології УкрНДІЛГА. Але з початком війни вона була вимушена вивезти дочку та онуків за кордон, де тимчасово знаходиться й нині.

Незважаючи на труднощі, ювілярка продовжує активно працювати за обраним науковим напрямом, публікується у виданнях, включених до Scopus і Web of Science,  рецензує наукові статті у журналах Forest Pathology, Mycological Progress, European Journal of Entomology, Bulletin of Insectology тощо, є експертом Міжурядової групи експертів з адаптації лісів до негативних чинників на базі Європейського Інституту лісу (EFI), експертом європейської і азіатської мережі по інвазійним лісовим видам (REUFIS), національним експертом ФАО в регіональних проєктах по захисту лісів. Під час приїзду в Україну вона змогла вивезти відібрані зразки пошкоджень і уражень лісових дерев для проведення молекулярного аналізу в Шведському аграрному університеті. Характер розкривається з часом, формується власними переконаннями, кількістю витрачених зусиль і життєлюбною мотивацією.

  

Колектив Інституту сердечно вітає Катерину Валеріївну з 50-річчям! Бажаємо Вам міцного здоров`я та родинного щастя, мирного неба, стабільності в житті, нових звершень і численних здобутків на науковій ниві!

Колектив  УкрНДІЛГА

(фото надані В.Л. Мєшковою)