Методи розмноження дерев і чагарників у лісовому центрі «Веселі Боковеньки»

Опубліковано: 2024-04-22

Один із видів діяльності, якими займається ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки», є вирощування садивного матеріалу горіхоплідних і декоративних порід дерев та чагарників. Насіннєвим способом працівники Центру розмножують горіх грецький, сосну кримську, липу, горобину, катальпу, піраканту, піон деревовидний, ліщину деревовидну, бобовник, чекалкін горіх, гібіскус сірійський та інші види. Зазвичай зібране насіння висівають восени, у відкритому ґрунті взимку воно проходить стратифікацію та навесні дає дружні сходи. Для вирощуання сіянців сосни кримської співробітники Центру проводять передпосівну підготовку методом протруювання та намочування насіння. Посівні якості заготовленого насіння перевіряються в лабораторіях ДО «Український лісовий селекційний центр», насіння висівається з дотриманням їх рекомендацій.

   

Рослини, які виростають із насіння, мають можливість пристосовуватися до умов навколишнього середовища. Нові форми рослин, які фахівці отримують в процесі вирощування, є гібридними, адже вони успадковують біологічні та морфологічні ознаки від обох батьківських форм. При насіннєвому ж розмноженні неможливо отримати дві абсолютно однакові рослини.

   

Догляд за посівами складається із традиційних видів робіт – прополювання, поливу та підживлення. Рослини, які досягли стандартного розміру, висаджують на плантаційні площі та в шкільне відділення лісового розсадника для дорощування.

   

Більшість декоративних хвойних і листяних дерев і чагарників та їх форми чудово розмножуються вегетативним способом, який ґрунтується на їх регенераційній здатності. Вегетативне розмноження може бути як природним – за допомогою вегетативних органів: кореневих і стеблових бульб, кореневищ, цибулин, бульбоцибулин, вусів, так і штучним – здійснюється неспеціалізованими вегетативними органами: поділом кущів, відсадками, живцюванням, щепленням, окуліруванням. В лісовому центрі для розмноження рослин методом живцювання є теплиця та парники, де працівники закладають на укорінення здерев’янілі та зелені живці різних видів і форм дерев та чагарників, зокрема – туй, ялівців, барабарисів, самшиту, будлеї, таволги, калини, аронії й інших порід, заготовлених на спеціальних маточних ділянках розсадника та в парковій частині центру.

   

При підготовці живців до висаджування застосовують препарати для вкорінення, що сприяє кращому формуванню кореневої системи. Успішність укорінення живців полягає в дотриманні температурного режиму та вологості повітря. За один весняно-літній період в Центрі «Веселі Боковеньки» отримують повноцінну рослину з добре розвиненою кореневою системою, яку можна висаджувати у відкритий ґрунт в шкільному відділенні для дорощування.

За вегетативного розмноження дочірні екземпляри є ідентичними з батьківськими, що дозволяє створювати однакові за кольором, формою та висотою декоративні рослини.

Багаторічний досвід роботи з вирощування садивного матеріалу дає вагомі результати. З кожним роком лісовий центр збільшує площі шкільного відділення розсадника, розширюється кількісний і видовий склад садивного матеріалу. Озеленення територій садиб, дач, парків, скверів завжди є актуальним у нашому житті, тож  якісні рослини, що пройшли акліматизацію в умовах степового краю та мають добрі приживлюваність і стійкість, користуються попитом серед населення, установ та організацій.

 

.

ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки»