Весняні роботи з реконструкції дендропарку ДП «Харківська ЛНДС»

Опубліковано: 2024-04-18

У першій половині квітня співробітники Харківської науково-дослідної станції та відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА провели планові роботи з реконструкції південної частини дендропарку ДП «Харківська ЛНДС». На території парку було висаджено понад 90 дерев і чагарників з родин Rosaceae, Fagaceae, Sapindacea, Pinaceae, Fabaceae та інші на загальній площі 0,24 га.

     

Садіння дуба гібридного (д. ліванський × д. каштанолистий) у рядовій алеї дендропарку ДП «Харківська ЛНДС» (фото Григорьєва В.Г. та Лось С.А.)

Реконструкцію частини дендропарку, розташованої в його південній частині, навпроти так званого «великого» півкола, було розпочато ще восени 2021 року. Тоді ж було проведено перенесення проєкту «в натуру» та висаджено хвойні дерева та чагарники.

У 2023 році, після обстеження ділянки на відсутність забруднення вибухонебезпечними предметами, працівниками станції було видалено всю небажану рослинність. На жаль, збереглася лише незначна частка дерев і чагарників, висаджених у 2021 році.

Для поновлення насаджень і створення ландшафтних композицій науковцями було вивчено асортимент рослин в розсаднику Південного лісництва ДП «Харківська ЛНДС». Проєкт передбачає розміщення рослин у пейзажному стилі, рядами вздовж контурів овалу, який поділяється стежкою на дві частини, тому важливим фактором реалізації проєкту є наявність значної кількості рослин одного виду. Тож було прийняте рішення висадити айву звичайну, хеномеліс 'Суперба' та дуб гібридний (д. ліванський × д. каштанолистий), по 20 екзмплярів кожного виду.

З метою підвищення декоративності та наукової цінності об’єкта, реконструкція частини дендропарку 1947–1949 рр. створення триває з 2014 року. На першому етапі було видалено старі й хворі дерева. Починаючи з 2015 року, щорічно проводилося формування композицій і садіння рослин. План реконструкції дендропарку передбачав як створення ландшафтних декоративних груп із різних видів деревних рослин, так і створення масивів (від 15 шт.) із одного окремого виду. При створенні куртин враховували форму, щільність і колір крони, забарвлення листя протягом вегетаційного періоду та декоративність квітів і плодів, в композиціях також було поєднано листяні й хвойні види. Реконструкція так званого «малого» та «великого півкола» (1,85 га) тривала до 2019 року, роботи в південній частини навпроти «великого» півкола, площею 0,24 га, було розпочато у 2021 році  й продовжено цієї весни.

     

Хвойні рослини у ландшафтній композиції (модрина японська) та «блакитні озера» з пролісків у дендропарку ДП «Харківська ЛНДС» (фото Григорьєва В.Г.).

Всього за 5 років, з 2015 по 2019, було створено 21 ландшафтну композицію зі 129 видів, 32 форм і 5 масивів. Масиви створювали під наметом старих дерев, ландшафтні групи — на відкритому просторі. Значна кількість композицій була створена у перші роки реконструкції, Більшість саджанців було вирощено у власному розсаднику Південного лісництва ДП «Харківська ЛНДС», частину — отримано від колег із ДП «Маріупольська ЛНДС», Київського ботанічного саду ім. М. І. Гришка, ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС», ДП «Вінницька ЛНДС», Білоцерківського аграрного університету. Загалом за 5 років реконструкції було висаджено 620 рослин. За останні роки (2021–2024) попри складний і неспокійний час, співробітниками Харківської науково-дослідної станції та відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА було створено 12 куртин і висаджено 120 рослин відповідно до правил побудови ландшафтних композицій. Роботи триватимуть і надалі.

 

 

Вікторія Григорьєва,

старший науковий співробітник

ДП «Харківська ЛНДС»

 

Світлана Лось,

завідувач відділу селекції,

генетики та біотехнології