Вийшла друком колективна монографія «Радіогідрогеохімія водозбірних районів Чорнобильської зони відчуження»

Опубліковано: 2024-04-12

В межах проєкту НАН України «Наукова книга» вийшла друком колективна монографія «Радіогідрогеохімія водозбірних басейнів Чорнобильської зони відчуження».

Старший науковий співробітник, кандидат біологічних наук Олександр Орлов є співавтором двох розділів видання (розділ 2, «Методологія радіаційного моніторингу розподілених джерел вторинного забруднення гідросфери» (Шевченко О. Л., Долін В. В., Орлов О. О.) та розділ 8, «Прогнозування концентрації і водного винесення радіонуклідів для локального та регіонального рівнів» (Шевченко О. Л., Кірєєв С. І., Чарний Д .В., Орлов О. О.)), а також одноосібним автором розділу «Закономірності міграції техногенних радіонуклідів у супераквальних ландшафтах Українського Полісся».

У монографії розглянуто методологію аналізу даних тривалих моніторингових спостережень у межах забруднених техногенними радіонуклідами водозбірних басейнів й описано процедуру відбору чинників для прогнозування концентрацій і водного винесення радіонуклідів. Також у виданні наведено приклади аналізу ефективності виконаних та обґрунтування можливих водоохоронних і протипожежних заходів у Чорнобильській зоні відчуження.

У розділі «Закономірності міграції техногенних радіонуклідів у супераквальних ландшафтах Українського Полісся», підготовленому Орловим О. О., надано всебічну оцінку міграції техногенних радіонуклідів у болотних екосистемах Українського Полісся. Значна увага приділена аналізу специфіки екологічних, геохімічних і радіогеохімічних процесів та їх відмінностям в автоморфних і гігроморфних ландшафтах регіону досліджень. Також розглянуто торфову товщу як геохімічний бар’єр на шляху міграції цезію (137Cs) і проаналізовано його багаторічну міграцію в глибину торфів різних типів боліт — евтрофних, мезотрофних, оліготрофних. Особливу увагу приділено аналізу біогенних геохімічних бар’єрів у досліджених ландшафтах і наголошено, що сфагновий покрив виступає як едифікатор нижніх ярусів болотної рослинності й одночасно є потужним геохімічним бар’єром на шляху міграції 137Cs. Продемонстровано, що саме сфагновий покрив зумовлює біологічне очищення болотних вод від 137Cs і запобігає більшому радіоактивному забрудненню гідравлічно пов’язаних об’єктів — боліт і річкової сітки.

Матеріали монографії рекомендовано науковцям, фахівцям у галузях радіогідрогеохімії, гідрогеології, радіоекології, екологічної безпеки, агроекології, в сфері моніторингових досліджень, а також для студентів природничих спеціальностей вищих закладів освіти.

 

Поліський філіал УкрНДІЛГА