21 березня — Міжнародний день лісів

Опубліковано: 2024-03-21

Окрім видалення вуглекислого газу з повітря, ліси забезпечують низку переваг для біорізноманіття і людей у всьому світі. Ліси надзвичайно важливі для відтворення джерельної води. Понад 25 відсотків питної води на планеті утримується та очищується лісами. Лісові масиви діють як природні накопичувачі вологи, поступово повертаючи її в лісові струмки та водойми.

Старовікові природні ліси стійкі й здатні до самовідновлення, вони найкраще абсорбують вологу. Під час опадів лісова рослинність регулює потоки, що впливає на співвідношення поверхневого та ґрунтового стоку, утримує ґрунти та мінімізує ерозію. Ґрунт у лісах не забруднений продуктами життєдіяльності людини (добривами, хімікатами, іншими відходами), які у значній кількості містяться в ґрунтових водах на території міст і сіл. Дощова та тала вода, проходячи через опалі шари листя та хвойних голок, очищується та насичується природними мінералами та мікроелементами. Кореневі системи дерев й чагарників укріплюють береги вздовж лісових струмків і водойм та запобігають їх засміченню й замуленню. Ліс є зберігачем чистої прісної води.

   

Природа прагне підтримувати баланс, тому ліси завжди працюють на майбутнє. Хвойні й широколистяні, мішані, мангрові, тропічні й субтропічні, ліси створюють середовище існування для безлічі живих істот і мікроорганізмів. Ліси – надзвичайно продуктивні й біологічно складні екосистеми. В певному сенсі, охорона лісів є запорукою збереження біорізноманіття та вільного доступу всіх живих істот до чистої питної води.

Індустріалізація, розвиток міст і збільшення попиту на продовольчі товари й предмети споживання призвели до зміни умов землекористування у всьому світі. Лісова та водна програма Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) передбачає світ, в якому стійкі лісові ландшафти підтримують водні екосистеми. FАО також сприяє обміну знаннями і досвідом щодо розвитку потенціалу лісу для управління зв'язком «ліс–вода» та надає країнам підтримку в реалізації цього бачення.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА