Розвиток талантів у природничих науках України

Опубліковано: 2024-03-18

Науковці УкрНДІЛГА взяли участь у робочій онлайн-зустрічі наукової групи щодо реалізації проєкту «Ukraine Natural Science Talent Empowerment» (UNSTE) («Розвиток талантів у природничих науках України»), який виконується в Україні за підтримки Шведського Інституту (Swedish Institute) (м. Стокгольм, Швеція). Основними організаторами зі шведської сторони є Технологічний університет Лулео (Lulea University of Technology) та Шведський університет аграрних наук (Swedish University of Agrarian Science). Представниками Технологічного університету в проєкті виступили професор Дік Сандберг (Dick Sandberg), доктор Олена Мироничева (Dr. Olena Myronycheva) та доктор Олоф Карлсон (Olov Karlsson), від Шведського університету аграрних наук – професор Ола Ерікссон (Prof. Ola Eriksson) та доктор Катерина Давиденко (Dr. Kateryna Davydenko).

З української сторони до проєкту було залучено Ніну Бісько – доктора біологічних наук, старшого наукового співробітника (Інститут ботаніки НАН України), Ігоря Нейка – доктора сільськогосподарських наук, старшого наукового співробітника (ДП «Вінницька ЛНДС» УкрНДІЛГА), Ірину Бандуру – кандидата сільськогосподарських наук, доцента (Таврійський державний агротехнологічний університет), Тетяну Коноваленко – кандидата педагогічних наук, доцента (Мелітопольський державний педагогічний університет).

Проєкт стартував у березні 2024-го року та буде реалізований впродовж наступних двох років. Відповідно до представленої програми, передбачено надання підтримки аспірантам для проведення наукових досліджень в Україні та Швеції. На першій стадії реалізації проєкту буде надано курс лекцій із основних дисциплін лісівничого напряму. Зокрема, передбачено викладання дисциплін із фітопатології, захисту лісу, мікології, деревинознавства, органічної хімії, основ статистики та ін. Навчання буде здійснено у середовищі «Canvas LMS» (Canvas Learning Management System). За підсумками навчання Технологічним університетом Лулео будуть видані сертифікати щодо проходження відповідної теоретичної частини курсів.

  

Наступний етап передбачає методологічну підтримку аспірантів щодо організації та безпосереднього проведення польових досліджень, збір відповідного польового матеріалу, зразків деревини та інших компонентів лісових насаджень і здійснення подальших лабораторних досліджень. Власне лабораторні дослідження можуть бути виконані як в Україні, так і в Швеції у відповідно обладнаних лабораторіях Технологічного університету Лулео та Шведського університету аграрних наук. У шведських університетах буде забезпечено опрацювання зібраних матеріалів та аналіз даних із використанням відповідних ліцензійних програмних продуктів. Для учасників проєкту буде забезпечено доступ до інформаційних ресурсів шведських університетів. За результатами проведених досліджень планується опублікування статей у найбільш рейтингових міжнародних виданнях. Також розглядається перспектива щодо підготування наступних проєктних заявок до міжнародних фондів.

 

Заступник директора ДП «Вінницька

лісова науково-дослідна станція»

Ігор Нейко