Залучення учнів «Шкільного лісництва» Чемужівського ліцею на Харківщині до науково-дослідницької діяльності

Опубліковано: 2024-03-14

Починаючи з 70-х років ХХ століття, Зміївський держлісгосп (нині – філія «Зміївське лісове господарство» ДП «Ліси України») є базовим господарством щодо вирощування насаджень сосни звичайної в Харківській області. Перший селекційно-насінницький комплекс було створено у Задонецькому лісництві,  а у Чемужівському було закладено першій пінетум й низку клонових плантацій і випробних культур сосни звичайної.

У 2003 році, на основі спільних рішень Зміївського держлісгоспу та Чемужівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (нині – комунальний заклад «Чемужівський ліцей» Зміївської міської ради Чугуївського району), розпочала свою діяльність дитяча організація «Шкільне лісництво». З того часу члени дитячої організації через роботу гуртка «Юні лісівники» надають посильну допомогу лісництву в здійсненні заходів з охорони лісів, заготівлі лісонасіннєвої сировини, вирощуванні садивного матеріалу, створенні лісових насаджень. Окрім цього, з метою поглиблення та розширення знань щодо питань лісогосподарської справи учні займаються дослідницькою роботою.

Співпраця дитячої організації «Шкільне лісництво» та науковців УкрНДІЛГА розпочалася в 2017 році. Керівник гуртка «Юні лісівники» Ольга Григорівна Мандрика запросила науковців виступити перед школярами й надати поради щодо дослідження селекційних об’єктів і написання учнівських дослідницьких робіт.

За результатами спільних обстежень клонових насіннєвих плантацій лісових культур сосни звичайної впродовж перших чотирьох років учнями було написано три дослідницькі роботи. Робота учня 10 класу Власова Данила «Дослідження клонових насіннєвих плантацій сосни звичайної, створених різними способами, в ДП "Зміївське лісове господарство"» у 2018 році перемогла на першому (обласному) етапі, а на другому (фінальному) етапі Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв за захист науково-дослідницької роботи виборола ІІ місце (роботу представляли учні 8 класу Кришталь Тетяна, Попова Марія, Калтахчан Артур).

Навесні 2019 року в теплиці Чемужівського лісництва гуртківцями було висіяно насіння сосни звичайної походженням із трьох регіонів України, надане науковцями Інституту. Гуртківцями також було проведено підживлення сходів.  

Через карантин 2020 року сіянці знаходилися в теплиці два роки. У 2021 році, після викопування, обліку та сортування рослин, юні лісівники взяли участь у садінні сіянців дослідних варіантів сосни на лісокультурну площу. 

Війна внесла значні корективи в усі сфери життя. Попри це, в країні створюють нові ліси, підростає молоде покоління. Дистанційне навчання позбавило школярів повноцінного спілкування, можливості проведення практичної дослідницької діяльності. Враховуючи це, О. Г. Мандрика ініціювала продовження таких робіт. У лютому було вирішено визначити стан створених спільними зусиллями дослідних культур.

Такі дослідження були проведені на початку березня поточного року. На ділянці визначали збережуваність дослідних варіантів, стан рослин, наявність пошкоджень і хвороб. Приживлюваність рослин 4-річного віку на ділянці становила в середньому 70 %. Стан рослин – переважно задовільний. Водночас, хвоя багатьох саджанців виявилася ураженою шютте звичайним (Lophodermium pinastri Chev.). Відомо, що збудник хвороби вражає сходи, сіянці та молоді сосни, частка таких рослин становила близько 65 %. Також відмічені ознаки пошкодження рослин комахами: пагонов’юном літнім (Rhyacionia duplana Hübner), пильщиком-ткачем сосновим поодиноким (Acantholyda hieroglyphica Christ), великим сосновим довгоносиком (Hylobius abietes L.). За попередніми підрахунками пагонов’юном було пошкоджено близько 80 % рослин. Живлячись молодими пагонами сосни, гусениці пагонов’юна викликають у молодих рослин багатоверхівковість, що в майбутньому призводить до дефектів стовбура.

 

Загальний вигляд дослідних культур сосни звичайної 2021 року створення та уражений пагонов’юном саджанець

Окрім виховання у школярів дбайливого ставлення до природи, поглиблення їх знань і формування практичних навичок важливою є також профорієнтаційна робота. Зокрема, так склалося, що майстром лісу, в обході якого створені дослідні культури, працює випускник саме Чемужівської школи. 

Основне завдання лісівників – плекати ліс, вчителів – виховувати молоде покоління, науковців – створювати, отримувати та розповсюджувати нові знання. Спільні інтереси об’єднують людей із різним життєвим та професійним досвідом, і добре те, що ми можемо ділитися ним з тими, кому він цікавий і важливий.

 

Провідний науковий співробітник відділу селекції,

генетики та біотехнології Терещенко Л .І.