Інвентаризація лісів: проблеми, перспективи, міжнародний досвід

Опубліковано: 2024-03-11

5 березня Державний біотехнологічний університет (м. Харків) в онлайн-форматі провів круглий стіл на тему «Інвентаризація лісів: проблеми, перспективи, міжнародний досвід». Під час зустрічі було обговорено широке коло проблем, що стосуються інвентаризації лісів і зелених насаджень. У круглому столі взяли участь фахівці з України, Литовської та Латвійської республік, Республіки Казахстан, Киргизької республіки та Узбекистану, усього – 116 учасників. З вітальним словом до колег і гостей круглого столу виступила декан факультету лісового господарства, деревооброблювальних технологій та землевпорядкування Державного біотехнологічного університету Анастасія Суска.

Провідний науковий співробітник відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА, професор Володимир Пастернак представив доповідь на тему "Methodological approaches to implementation a large-scale National Forest Inventory in Ukraine" (Методологічні підходи до впровадження широкомасштабної Національної інвентаризації лісів в Україні). У доповіді він висвітлив вплив війни на стан українських лісів, особливості розвитку та впровадження Національної інвентаризації лісів (НІЛ) в України, розповів про дизайн ділянок і показники НІЛ, поточний стан охоплення польовими обстеженнями й очікувані результати.

Професор Гінтаутас Мозгеріс (завідувач кафедри лісових наук, Університет Вітаутаса Магнуса, м. Каунас) розповів про особливості проведення інвентаризації лісів у Литві та використання її результатів. Зокрема в доповіді було розглянуто історичний аспект розвитку вибірково-статистичної інвентаризації та лісовпорядкування, а також плани на майбутнє – розроблення системи зміни лісового покриву для оцінювання баланса вуглецю в секторі землекористування та лісового господарства.

У своїй доповіді Оскар Сувейзда (Латвійський університет природничих наук і технологій, м. Єлгава) описав розвиток і поточну ситуацію щодо інвентаризації лісів у Латвії, зокрема з використанням поділянкового методу лісовпорядкування, також було висвітлено питання вибірково-статистичної інвентаризації. Зокрема було звернено увагу на повну цифровізацію всіх лісових матеріалів Латвії та проілюстровано можливості геопорталу «Ліси Латвії», зокрема щодо отримання лісотаксаційних показників визначених ділянок, накладання різних шарів супутникових знімків, моделі рельєфу, лідарної зйомки, геопозиціонування тощо. Так, вибірково-статистична інвентаризація лісів у Латвії здійснюється раз на 5 років.

Геопортал «Ліси Латвії»

Талгат Кертешев (Казахський національний аграрний дослідницький університет, м. Алмати, Казахстан) доповів про особливості інвентаризації та оцінювання стану зелених насаджень міста з використанням комплексного підходу: супутникових знімків високої роздільної здатності, безпілотних літальних апаратів (БПЛА), наземної таксації. Результатом інвентаризації є детальний план зелених насаджень та інструмент планування заходів. Для оцінювання санітарного стану та прийняття рішень про необхідність проведення господарських заходів додатково залучають спеціалістів (ентомологів, фітопатологів), а також використовують сучасні пристрої – резистографи для виявлення внутрішніх гнилей стовбурів.

Венера Сураппаєва (Науково-виробничий центр лісів Національної академії наук Киргизької Республіки, м. Бішкек) у своїй доповіді розповіла про Національну інвентаризацію лісів у Республіці Киргизія, яка сьогодні налічує вже 2 цикли, зокрема про методичні підходи та її результати. Перший цикл, який включав лише наземні обстеження, показав більшу площу лісів у Киргизстані, ніж за офіційною статистикою, оскільки було виявлено додаткові ліси за межами лісового фонду. У другому циклі окрім наземних обстежень було використано матеріали дистанційного зондування землі (ДЗЗ), та їхню класифікацію, що дало змогу отримати актуальну карту лісів Киргизстана , класифіковану за деревними видами.

У презентації Абілкосим Абдухамідова (Самаркандський державний архітектурно-будівельний університет, Узбекистан) на тему «Інвентаризація лісових масивів в Республіці Узбекистан» висвітлено питання оцінювання лісів і запровадження національного проекту «Зелена нація» з лісорозведення та його перші результати.

Представлені доповіді були високо оцінені учасниками круглого столу, а отримана інформація з інвентаризації лісів і зелених насаджень у різних країнах буде використана для подальшої роботи та досліджень.

  

Відділ інвентаризації лісів, моніторингу,

 сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА