Заготівля насіння сосни звичайної для лісовідновлення у ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС»

Опубліковано: 2024-03-09

Працівниками ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» протягом зими заготовлено 320 кг шишок сосни звичайної. Заготівлю проводили вручну, в соснових насадженнях Слобідського дослідного лісництва, з дерев, які вирізняються найкращими показниками росту та найбільш якісним насінням із кращими генетичними властивостями.

   

Зібрані шишки доставляють на шишкосушарку, де відбувається їх подальша обробка. Після підсушування в сушильних шафах шишки розкриваються, насіння вивільняється та скидає крильця, його просіюють та очищують у спеціальному барабані. З готового чистого насіння відбирається зразок для обов’язкової лабораторної перевірки  посівних якостей, який направляється до ДО «Український лісовий селекційний центр».

  

У селекційному центрі за відібраними зразками визначають клас якості насіння, його енергію проростання, життєздатність, схожість, доброякісність і чистоту. Також проводиться фітопатологічний та ентомологічний аналіз сосни звичайної.

Із зібраного об’єму шишок буде отримано біля 3 кг чистого насіння. Навесні його висіють у лісовому розсаднику та теплиці Слобідського дослідного лісництва для вирощування сіянців. Отриманий садивний матеріал буде використаний для залісення лісокультурних площ лісництва в наступному році. Вирощування місцевого садивного матеріалу з поліпшеними спадковими властивостями сприяє збереженню генофонду лісових деревостанів. Вони найкращим чином пристосовані до місцевих умов довкілля, мають високі показники росту та формують стійкі лісові екосистеми.

 

ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»