Збалансоване лісоуправління – ключова умова посилення стійкості лісів Європи

Опубліковано: 2024-02-16

Стан лісів викликає все більше занепокоєння в суспільстві через збільшення масштабів і частоти впливу негативних чинників на ліси, зокрема таких як екстремальні кліматичні явища, лісові пожежі, вітровали, спалахи осередків шкідників і хвороб тощо. У таких обставинах збалансоване лісоуправління є головною умовою підтримання стійкості лісів, тобто їх здатності відновлювати після збурення свою функціональність і забезпечувати надання різних екосистемних послуг, таких як отримання деревної та недеревної лісової продукції, біорізноманіття, поглинання вуглецю, захисні функції. Для підтримання стійкості лісів потрібно забезпечити проактивне управління ризиками, пов’язаними з негативним впливом на них, та сприяти формуванню стійких лісових екосистем.

У рамках політичного процесу високого рівня «Ліс Європи» (Forest Europe), відомого як Конференція міністрів із захисту лісів у Європі (MCPFE), передбачається створення загальноєвропейської платформи (механізму) для забезпечення ефективної співпраці з управління ризиками та запобігання зниженню стійкості лісів шляхом підтримання збалансованого лісоуправління – FoRISK (Forest Risk Facility).

Загальноєвропейський добровільний процес на високому рівні «Ліс Європи» був заснований у 1990 році для підтримки діалогу й співпраці європейських країн щодо розвитку лісової політики, захисту та раціонального управління лісами. В рамках цього процесу для 46 підписантів (45 європейських країн включно з Україною та Європейський Союз) розроблюються відповідні спільні стратегії щодо захисту лісів та раціонального лісоуправління.

У січні 2024 року в м. Бонн (Федеративна республіка Німеччина) відбулося засідання групи експертів політичного процесу високого рівня «Ліс Європи», мета якого – опрацювання проєкту документів до наступної (дев’ятої Бонської) Конференції міністрів із захисту лісів у Європі. У засіданні взяв участь завідувач відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА Ігор Букша.

Засідання групи експертів проводилося за модерації представника Німеччини (країни, яка головує на даний час в процесі «Ліс Європи») – пана Маттіаса Швьорера (Matthias Schwoerer), керівника відділу європейської та міжнародної лісової політики Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини (BMEL), а також керівника координаційного відділення процесу «Ліс Європи» у м. Бонн (ФРН) пана Томаса Хауссманна (Tomas Haussmann).

Учасники засідання розглянули початкову (нульову) версію проєкту документів Бонської декларації і рішення процесу «Ліс Європи» та додатки до декларації, які стосуються методів роботи процесу «Ліс Європи» й технічного завдання на створення платформи (механізму) оцінки ризиків для лісу FoRISK.

Представники Європейського Інституту Лісу (EFI) проінформували учасників засідання про готовність EFI забезпечити роботу офісу FoRISK у регіональному представництві EFI в Бонні та презентували результати впровадження робочої програми процесу «Ліс Європи», яка передбачена до виконання в період з 2021 по 2024 рр. Також до уваги учасників засідання був представлений огляд пілотної фази діяльності FoRISK.

Представники координаційного відділення процесу «Ліс Європи» в Бонні ознайомили учасників засідання з ходом підготовки до проведення майбутньої 9-ї Міністерської конференції процесу «Ліс Європи», яка запланована на жовтень 2024 року та проінформували про орієнтовний порядок денний цієї конференції. Також до уваги учасників засідання було надано короткий огляд діяльності щодо зелених робочих місць, лісової освіти та механізму оперативного реагування процесу «Ліс Європи», який був задіяний для забезпечення діяльності, спрямованої на підтримку лісової галузі України.

Така підтримка в подальшому буде здійснюватися за участі Продовольчої та Сільськогосподарської Організації ООН (FAO). Представник FAO проінформував присутніх щодо можливих напрямів підтримки, за якими FAO передбачає надання допомоги лісовій галузі України у відповідності з опублікованою стратегією FAO з підтримки лісового господарства України, в якій виділені пріоритетні напрямки для надання міжнародної допомоги, а також проінформував про підготовку конференції донорів, яка відбудеться у Празі 26–27 березня 2024 року.

Пан Маттіас Швьорер наголосив, що увага до війни в Україні та її наслідків не повинна зменшуватися та висловив деяке занепокоєння щодо обмеженої кількості учасників на останній донорській конференції, яка проводилася FAO у грудні 2023 року в Києві. Він закликав підписантів і спостерігачів взяти участь у майбутній конференції донорів у Празі в березні 2024 року та розглянути конкретні способи підтримки лісового сектору України. Він також проінформував про конференцію з відновлення України, яка відбудеться у червні 2024 року в Берліні, де лісовий сектор матиме можливість долучитися до вирішення таких проблем, як розмінування, відновлення будівель та інфраструктури.

Учасники засідання підтримали проєкт тексту Бонської декларації процесу «Ліс Європи», який зокрема містить наміри сторін-підписантів надавати підтримку лісовому сектору України, зокрема, згідно п. 10 і 22, представники сторін-підписантів декларації 9-ї Міністерської конференції «Ліс Європи» «ПІДТВЕРДЖУЮЧИ рішення міністрів від серпня 2022 р. про підтримку України у відновленні кращого розвитку її лісового сектору разом із необхідними реформами після зумовленого війною розладу, з метою збереження, відновлення та сталого управління її лісами та виявляючи занепокоєння значним негативним впливом війни на навколишнє середовище та природні ресурси в Україні, що призведе до довгострокових наслідків у процесі відновлення лісів та лісового сектору»... ЗОБОВ’ЯЗУЮТЬСЯ «розглянути, де це доцільно та можливо, зміцнення двосторонньої та багатосторонньої співпраці й технічної підтримки у відновленні українського лісового сектору під час і після війни».

Учасник засідання від України подякував представникам координаційного відділення процесу «Ліс Європи» в Бонні, а також усім учасникам процесу «Ліс Європи» та FAO за підтримку лісової галузі України, яка зазнала колосального негативного впливу від російської військової агресії. Окрему вдячність було висловлено Німеччині за фінансову підтримку діяльності з національної інвентаризації лісів України та Чеській республіці за надання підтримки для відновлення та розвитку лісовпорядкування в Україні. Було підкреслено необхідність подальшої підтримки лісової галузі України та особливу важливість розвитку людського потенціалу, особливо в сфері лісівничих наукових досліджень.

 

Відділ інвентаризації лісів, моніторингу,

сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА