Залучення молоді до проведення науково-дослідних робіт в лісовій галузі

Опубліковано: 2023-11-15

Одним із ключових пріоритетів держави в сфері освіти є забезпечення сталого навчання й впровадження програм підтримки української освіти та науки. Науковці УкрНДІЛГА  продовжують реалізацію державної політики, координують і популяризують наукову та освітню діяльність.

Співробітники Поліського філіалу УкрНДІЛГА (Тетяна Курбет, Олег Жуковський, Олександр Орлов,) провели лекції та практичні заняття для здобувачів вищої освіти Державного університету «Житомирська політехніка».

 

У рамках вивчення дисципліни «Радіаційний захист та контроль» студенти ознайомилися з етапами підготовки зразків до радіоекологічних досліджень, власноруч сформували дослідні зразки та виміряли вміст радіонуклідів у недеревній продукції лісу, здійснили порівняльний аналіз щодо відповідності продукції допустимим рівням вмісту радіонуклідів.

   

Крім того, майбутні спеціалісти отримали знання та практичні навички з дисциплін «Моніторинг довкілля» і «Фітоекологія з основами лісівництва», Під час відбору зразків для дендрохронологічного аналізу в лісових насадженнях були виявлені екологічні групи лишайників. Студенти змогли оцінити високу якість атмосферного повітря на території Поліського філіалу, незважаючи на те, що поруч розташована автомобільна дорога державного значення. Під час лекцій і практичних занять було обговорено ряд питань, зокрема щодо впливу військових дій на актуальну радіаційну ситуацію. Студенти також отримали навички щодо роботи з радіологічним обладнанням, яке використовується для проведення моніторингу поточної й оперативної радіаційної ситуації.

  

Науковці Поліського філіалу УкрНДІЛГА також ведуть діяльність щодо активізації участі молоді в природоохоронній і дослідницько-експериментальній роботі в лісівничій науці та збереженні біологічного різноманіття лісових екосистем. Так, у м. Житомир 26–27 жовтня 2023 року, відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів із дітьми та учнівською молоддю на 2023 рік (наказ МОН України від 28.11.2022 № 1063), у змішаному форматі відбувся фінальний етап Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

 

Проєкти науково-дослідницьких робіт в галузі лісового господарства на конкурс представили юні лісівники із 20 регіонів України. Журі Зльоту, до складу якого увійшла й співробітник Поліського філіалу, канд. с.-г. наук, доцент Тетяна Курбет, обрало переможцем команду Любешівського шкільного лісництва з Волині (керівник Шептур Л. С.).

 

Залучення учнів і студентів до проведення науково-дослідницьких робіт у лісовій галузі формує у молоді відчуття особистої відповідальності за збереження довкілля країни та сприяє дієвому пошуку рішень щодо охорони представників лісової флори та фауни України.

 

Поліський філіал УкрНДІЛГА