Стан ялинових насаджень ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»

Опубліковано: 2023-11-11

Науковці ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» ведуть постійний моніторинг стану ялинових насаджень. Протягом 2011–2015 років у Східному Поліссі відбувалося масове всихання ялинових деревостанів. Тривалі посушливі умови протягом вегетаційного періоду обумовили зниження біологічної стійкості, погіршення санітарного стану, ослаблення та відмирання середньовікових і більш старших ялинників. Розладнання деревостанів в ослаблених ялинових  насадженнях прискорювали осередки масового розмноження короїда-типографа (Ips typographus L.) і короїда-двійника (Ips duplicatus Sahib.).

Короїд-типограф дорослий і молодий, що недавно вийшов з лялечки

У жовтні 2023 року директором станції Жежкуном А. М. і виконувачем обов’язки лісничого Гаркавим С. М. було проведено чергове лісопатологічне обстеження ялинових насаджень лісового фонду Слобідського дослідного лісництва.

За його результатами встановлено наявність групових осередків всихання біля стін лісу до 30 м вглиб штучних деревостанів, чистих за складом.

          

Ходи короїда-типографа (Ips typographus L.) під корою всихаючих дерев ялини європейської

Вони утворилися поряд зі зрубами з-під суцільних санітарних рубок минулих років, а також поодиноко по всій площі ділянок внаслідок заселення дуже ослаблених дерев короїдами. До чинників, які спричиняють погіршення санітарного стану насаджень, також належать вітровали та ураження кореневих систем дерев кореневою губкою.

За даними багаторічних досліджень ялинників у регіоні, які проводять науковці станції, освітлені стіни лісу, що межують із всохлими насадженнями та їхніми зрубами, зазнають більшого сонячного опромінення. Як наслідок, в них відбуваються різкі зміни мікрокліматичних умов, зокрема зниження вологості, підвищення теплового режиму, сухості, освітленості та негативної дії вітру. Це створює оптимальні умови для розповсюдження короїдів, які за своїми еколого-біологічними особливостями є світло- та теплолюбними тваринами.

Науковцями станції заплановано проведення заходів із поліпшення стану ялинників з осередками всихання, які мають на меті в першу чергу вилучення свіжозаселених дерев короїдами для зниження чисельності популяції шкідників і запобігання подальшому поширенню осередків у прилеглих насадженнях.

 

ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»