Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку

Опубліковано: 2023-11-10

Результати наукових досліджень все частіше стають предметом жвавих дискусій серед громадськості. Сезонні зміни погоди стали непередбачуваними, температуру корегує «кліматична криза». Розвинена мереж авіа- та автоперевезень, збільшення обсягів продовольчих товарів і сировини сприяють міграції збудників хвороб і різноманітних шкідників. У суспільстві стрімко зростає попит на впровадження висновків вчених у повсякденне життя.

Свідомість пересічного читача найкраще сприймає зображення, «картинку», тому саме через неї легше донести сутність наукової праці, полегшити розуміння контексту дослідження. Будь-яка наукова проблема має візуальний образ і вражає естетикою. Один із кращих прикладів цього – фотографії Феліс  Франкел (Felice Frankel).

«Я вірю, що ми, хто має привілей бачити блиск науки, хто малює її на діаграмі, моделює та компонує її дані, можемо перевернути світ, засліплюючи його тим, що надихає та живить наше мислення» (Феліс Франкел).

На сьогодні фінансування науки частково залежить від запиту суспільства. Тож зробити науку популярною – виклик часу. Публікації мають бути оформлені фотографіями та доступні в перекладі кількома мовами. Містком між науковцями і громадськістю є спеціалізовані наукові соціальні мережі, електронні платформи та безкоштовні фотобанки.

Photo

Будапештська ініціатива відкритого доступу (BOAI) від 14 лютого 2002 року мала на меті прискорити можливість вільного доступу в мережі Інтернет до дослідницьких статей з усіх наукових галузей. Згідно з Берлінською декларацією від 20–22 жовтня 2003 року, автори та правовласники дарують усім користувачам Інтернету вільне, необмежене право доступу до інформації та надають дозвіл на поширення роботи в електронній формі, враховуючи авторське право.

Доступність освіти та задоволення потреб у творчості та духовному розвитку особистості є суттєвими для розвитку суспільства. Також важливою є перспектива забезпечити добробут майбутніх поколінь, раціонально використовуючи природні ресурси та зберігаючи притаманне регіонам довкілля.

Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку  відзначається 10 листопада щорічно з 2002 року, у 2023 році увага акцентована на темі «Зміцнення довіри до науки». Це полягає в підвищенні інформованості громадськості про роль науки для мирного та сталого розвитку, відновленні прихильності використанню науки на благо суспільства, привертанні уваги до викликів, з якими зіштовхується наука, а також збільшенні підтримки наукової діяльності.

Міністерство освіти і науки України активно працює для підвищення рівня престижу наукової праці й запровадження інновацій, зокрема розроблено законодавчі зміни щодо активізації діяльності наукових парків та Концепцію державної програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні у 2021–2026 рр.

 

Пресслужба  УкрНДІЛГА