Екологічний стан навколишнього середовища та раціональне природокористування в контексті сталого розвитку

Опубліковано: 2023-11-04

26 жовтня в Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАУ) відбулася очна (на платформі Zoom) VI міжнародна науково-практична конференція «Екологічний стан навколишнього середовища та раціональне природокористування в контексті сталого розвитку». Захід було організовано кафедрою екології та сталого розвитку імені професора Ю. В. Пилипенка до дня пам’яті доктора с.-г. наук, професора ХДАУ Пилипенка Юрія Володимировича.

В конференції брали участь представники близько 50 наукових установ і навчальних закладів України та інших країн, серед інших – директорка канадського інституту українських студій Наталя Хоменко-Цуцер і директор чеського інституту аквакультури та охорони водойм Томаш Полікар.

   

Доповіді стосувалися різних напрямів діяльності щодо збереження та вирішення сучасних проблем довкілля. Значну увагу було приділено розвитку аквакультури, селекції, збереженню генофонду, випробуванню сучасних технологій сільського господарства, органічному виробництву сільгосппродукції, екомодернізації економіки, відновленню порушеної земної поверхні в промислових регіонах, дистанційному зондуванню лісосмуг для визначення їхнього стану в зоні бойових дій, лісопатологічному та фітосанітарному моніторингу тощо.

   

Від УкрНДІЛГА участь у заході взяли Л. І. Терещенко та С. А. Лось, які у співавторстві з професором Західноукраїнського національного університету, доктором с.-г. наук Гайдою Ю. І. представили тези «Сосна чорна в умовах Західного Поділля».  

В роботі зазначено, що обстежене насадження, розташоване на схилі до 25° південно-західної експозиції в лісовому заказнику загальнодержавного значення «Дача Галілея», перебуває у віданні філії «Чортківське ЛГ» ДСП «Ліси України». В умовах сухої еродованої судіброви досліджуване 90-річне насадження сосни чорної на дерново-карбонатних ґрунтах виконує грунтозахисні функції, захищаючи територію від розмивання, та відіграє важливу роль у регіональній екологічній системі. Таким чином, сосна чорна є стійким видом і рекомендована для ширшого використання у захисному лісорозведенні.

 

 

Пров. н.с. відділу селекції,

генетики та біотехнології УкрНДІЛГА

Терещенко Л. І.

Зав. відділом селекції,

генетики та біотехнології УкрНДІЛГА

Лось С. А.