Дослідження потомств дерев сосни звичайної з різною стійкістю до ураження кореневою губкою

Опубліковано: 2023-10-23

Одним із найбільш небезпечних збудників хвороб соснових лісів, що спричиняють окоренкову гниль і призводять до погіршення якості деревини та зниження захисних властивостей лісів, є коренева губка (Heterobasidion annosum s. l.).

В окремих осередках всихання, протягом тривалого часу на високому інфекційному фоні зберігаються життєздатні дерева, які зовні не виявляють ознак захворювання. Такі дерева вважають «умовно стійкими».

Під керівництвом співробітників сектору фітопатології УкрНДІЛГА Івана Усцького та Валентини Дишко у 2021 р. в рамках виконання науково-дослідних робіт за тематичним планом було створено дослідні культури сосни звичайної. В якості садивного матеріалу були використані 2-річні сіянці сосни звичайної, вирощені з насіння  «умовно стійких» і сприйнятливих до ураження кореневою губкою дерев. Культури були створені на території Дергачівського лісництва ДП «Харківська ЛНДС». 

 

У вересні 2023 року дослідні культури були обстежені співробітниками сектору фітопатології. Згідно отриманих результатів приживлюваність 3-річних культур, створених садивним матеріалом із закритою та відкритою кореневими системами, різнилася несуттєво – 73% і 71% відповідно. Частка дерев у культурах, пошкоджених фітозахворюваннями та ентомошкідниками, становила 30%. Найбільша кількість рослин була уражена сосновим вертуном (Melampsora populnea) та диплодіозом (Sphaeropsis sapinea). Всихання пагонів спричинене хворобою, викликаною Ramichloridium pini. Слід також зазначити, що потомства «умовно стійких» дерев менше уражені хворобами, ніж сприйнятливих до ураження – 17,5% та 47,5% відповідно.

 

Таким чином, використання насінного матеріалу з підвищеною резистентністю для залісення площ, де можлива поява осередків кореневої губки, дасть можливість створювати насадження з більшою продуктивністю та стійкістю до патогенів.

 

Завідувач сектору фітопатології

канд. с.-г. наук Усцький І. М.

 

Старший науковий співробітник  сектору фітопатології  

канд. с.-г. наук  Дишко В.А.