Використання мікоризованого садивного матеріалу для відновлення забруднених і деградованих територій

Опубліковано: 2023-10-17

Однією із головних проблем, пов’язаних зі зміною клімату та діяльністю людини, є деградація ґрунтів, яка виникає завдяки руйнівній силі стихійних лих і тривалому сільськогосподарському користуванню.

Зважаючи на необхідність відновлення деградованих земель і залісення територій після пожеж та забруднення вибуховими речовинами, ефективним може бути використання мікоризованого садивного матеріалу.

 

В рамках міжнародного співробітництва та обміну досвідом в питаннях вирощування та використання мікоризованого садивного матеріалу співробітник УкрНДІЛГА, канд. с.-г. наук Валентина Дишко проходить стажування в Інституті дослідження лісу в Польщі (Forest Research Institute, Sękocin Stary). Керує дослідницькими роботами доктор філософії, професор Дорота Хільчанська.

 

Мікоризні угруповання відіграють важливу роль у розвитку лісових деревних рослин та їх адаптивності до умов навколишнього середовища. Найбільш важливими властивостями мікоризи є підвищення стійкості до хвороб за рахунок інактивації токсинів всередині кореневої оболонки, збільшення поглинання поживних речовин корінням, краща приживлюваність в умовах стресу, підвищена стійкість до посухи за рахунок збільшення поглинаючої поверхні коренів із мікоризою, висока приживлюваність саджанців дерев на територіях, забруднених важкими металами та ін.

      

Використання мікоризованого садивного матеріалу може покращити видову структуру грибних угруповань у ґрунтах забруднених та деградованих територій, підвищити стійкість дерев, що дозволить їм виживати в стресових умовах.

 

Старший науковий співробітник сектору фітопатології

відділу ентомології, фітопатології та фізіології  УкрНДІЛГА,

канд. с.-г. наук Валентина Дишко