Міжнародний день зменшення ризику стихійних лих

Опубліковано: 2023-10-13

Генеральна Асамблея ООН у 2009 році оголосила 13  жовтня Міжнародним днем зменшення ризику стихійних лих (International Day for Disaster Risk Reduction, IDDRR).

За дослідженнями Управління ООН від 2022 року зі зменшення ризику стихійних лих до 2030 року світ стикатиметься з приблизно 1,5 серйозними катастрофами на день. В умовах крайньої бідності через наслідки зміни клімату та стихійних лих житимуть ще 37,6 мільйонів людей. Близько 75 % екстремальних погодних явищ наразі пов’язані зі зміною клімату, спричиненою викидами вуглецю. В Україні згубні наслідки довкіллю наносять інтенсивні бойові дії.

Атаки на паливні сховища та склади, транспортні викиди, пожежі, спричинені обстрілами, бомбардуваннями та мінуванням території, призводять до значного збільшення  викидів парникових газів. Часті лісові та торфові пожежі руйнують природні екосистеми та скорочують біорізноманіття.

Підрив Каховської гідроелектростанції призвів до значного порушення екосистем Каховського водосховища та пов’язаних з ним  водних об’єктів (низина Дніпра, Дніпровський лиман, пригирлові ділянки Чорного моря).

 Каховська ГЕС, скриншот з відео

Наслідки підриву Каховської ГЕС для природи та населення в  зоні ураження є катастрофічними: нестача питної води, знищення свійських і диких тварин, руйнування лісових екосистем, агроландшафтів, екосистем національних парків, ландшафтних заказників, заповідних урочищ. Повністю або частково затоплена територія 9 українських об’єктів Смарагдової мережі Європи.

У результаті воєнних дій і скоєних ними лих мільйони людей вимушені залишати рідні місця. Поглиблюється енергетична криза, зростає вартість життя. Війна поступово поглинає світ.

Наразі в Україні ускладнена можливість вирощування зернових та інших сільськогосподарських культур, що може суттєво вплинути на стабільність суспільства та призвести до загострення продовольчої кризи в світі.

Поля з пшеницею зайнялися внаслідок російських обстрілів, 7 липня 2022 року

Темою Міжнародного дня зменшення ризику стихійних лих (IDDRR) у 2023 році є «Боротьба з нерівністю заради стійкого майбутнього». Мета IDDRR узгоджується з Сендайською рамковою угодою, міжнародною угодою щодо запобігання та зменшення втрат у житті людей, засобів до існування, економіки та базової інфраструктури, яка містить сім глобальних цілей і 38 індикаторів для вимірювання прогресу.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА