Комбіноване поновлення сосни звичайної на Західному Поліссі

Опубліковано: 2023-10-05

У лісах Західного Полісся, зокрема на базі філії «Городоцьке ЛГ» ДП «Ліси України», науковцями Поліського філіалу УкрНДІЛГА було проведено осінній етап досліджень за темою «Удосконалити систему рубок у лісах України на засадах наближеного до природи лісівництва». За участі фахівців філії було закладено низку дослідних ділянок природного поновлення корінної лісотвірної породи – сосни звичайної.

Обстеження науковцями та фахівцями філії ділянки комбінованого поновлення сосни, Троянівське лісництво, кв. 18 вид. 57-1

Одним із головних програмних питань чергового прийому польових робіт було встановлення структурно-функціональних особливостей та закономірностей формування на зрубах молодняків головної породи способом комбінованого відтворення насаджень. Цей варіант відновлення сосняків Волинського регіону вже набув статусу основного. Нині значну, часто – переважаючу, частку складають молодняки сосни природного походження.

Маршрутні обстеження показали, що самосів головної породи активно розвивається в лісових культурах (як у часткових, так і в суцільних), і з часом стає головною складовою молодняку.

Поточні обліки було виконано в 4–8-річних формаціях, утворених складною сумішшю штучних і природних особин головної породи. При цьому відслідковувався процес переформування молодняку комбінованого походження в насадження природного типу, що відбувається внаслідок поступового наростання домінування самосійної сосни.

Виміри засвідчили, що самосівна сосна у віці 4 років вже переростає висаджену, Троянівське лісництво, кв. 18 вид. 57-1

Загалом проведені дослідження засвідчили високий потенціал самопоновлення сосни та ефективність комбінованого способу відтворення лісів. Це дозволяє закласти в наступному поколінні лісів біологічно більш стійкий природний компонент цієї породи.

 

Співробітники Поліського філіалу УкрНДІЛГА

Василь БОРОДАВКА, Олена БОРОДАВКА