Біосферні ліси та річки – створення систем підтримки та зв'язків для трансформації конфліктів

Опубліковано: 2023-09-19

З 4 по 8 вересня 2023 року на базі Університету сталого розвитку у м. Еберсвальде (Німеччина) відбувся семінар на тему «Роль українських біосферних резерватів під час війни» у рамках німецько-українського проєкту «Біосферні ліси та річки – створення систем підтримки та зв’язків для трансформації конфліктів». Керівник проєкту – професор, доктор П’єр Л. Ібіш (Центр еконіки та управління екосистемами, факультет лісового господарства та навколишнього середовища Університету сталого розвитку Еберсвальде).

До семінару залучилися представники 7 біосферних резерватів України. Від Деснянського біосферного резервату брав участь директор ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція», канд. с.-г. наук, с.н.с. Жежкун А. М.

 

До програми семінару входили наступні презентації:


  1. Вплив російської агресії на українські природоохоронні території і біорізноманіття;

  2. Чорнобильський резерват упродовж і після окупації російськими загарбниками;

  3. Проблеми біосферного резервату «Розточчя», спричинені війною;

  4. Наслідки війни у Деснянському біосферному резерваті;

  5. Асканія-Нова – біосферний резерват упродовж війни: сучасний стан та ризики;

  6. Карпатський біосферний резерват – діяльність під час викликів, спричинених війною Росії проти України;

  7. Управління природними ресурсами у Центральній Азії (Ферганська долина): поява і трансформація конфліктів;

  8. Психологічне здоров’я у контексті змін клімату та зростання невизначеності у майбутньому;

  9. Екосистемна реставрація;

  10. Наука і дослідження у біосферних резерватах ЮНЕСКО;

  11. Трансформація навчання у мережі.

У презентації «Наслідки війни у Деснянському біосферному резерваті» (доповідачі: Кубраков С. В., Жежкун А. М., Кубракова А. С.) розглянули сучасний стан біосферного резервату «Деснянський» після початку військової агресії. Біосферний резерват «Деснянський» розташований на півночі України, а саме – у північній частині Сумської та північно-східній частині Чернігівської областей. Фахівці акцентували увагу на умовах загрози замінованих територій, лісових пожежах, на знищенні та пошкодженнях лісів унаслідок військових дій, втраті людей і руйнуванню інфраструктури.

Для обговорення матеріалів презентацій учасники семінару були розподілені на робочі групи. Кожна робоча група мала підготувати відповіді на запитання, поставлені модератором. Зокрема, проф. П’єром Ібішем у презентації «Екосистемна реставрація» були поставлені наступні запитання: 

    1. Пріоритети в екосистемах, що постраждали від наслідків війни, які також потерпають від зміни клімату (та інших джерел стресу);

    2. Пріоритети в біосферних резерватах, що постраждали від прямих і непрямих наслідків війни;

    3. Що потрібно в освіті, науці та в навчанні для адаптивного відновлення (Pro-Restavration)? 

Організатори семінару ознайомили учасників із відновленими екосистемами, що постраждали від наслідків Другої світової війни: лісові екосистеми, екосистеми в заплаві р. Ельба. У національному природному парку «Elbe River Landscape – Brandenburg» поблизу містечка Лензен презентували екскурсію вздовж р. Ельби по колишньому внутрішньому коридору кордону Німеччини.

За результатами семінару учасниками підготовлено меморандум. Під час зустрічі учасників семінару з депутатом німецького парламенту (Бундестаг) Нікласом Вагенером були обговорені проблемні питання щодо діяльності біосферних резерватів України в умовах війни.

Заплановано створення сумісної робочої групи для сприяння розмінуванню територій, підготовки експертів і матеріально-технічної підтримки в умовах воєнного стану.

ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»