Веб-додатки геопорталу «Ліси України»: напрями охорони та захисту лісів під час гасіння лісових пожеж

Опубліковано: 2023-09-06

У зв’язку з підвищенням рівня пожежної небезпеки виникає потреба у встановленні нових веж на території лісогосподарських філій.

Науковцями УкрНДІЛГА розроблено програмний продукт «Сервіс підтримки прийняття рішень під час гасіння лісових пожеж з використанням веб-технологій, а також із залученням сил і засобів ДСНС України» і низку веб-додатків.

Десктопний додаток «Оптимізація розміщення систем відеоспостереження» дає можливість оцінити ефективність мережі пожежних веж і чисельне значення її покриття.



Покриття території філії «Овруцьке СЛГ» десятьма вежами

Для визначення найбільш придатних для спостереження локацій програмний продукт застосовує карту перспективних місць встановлення пожежних веж.



Покриття площі вежею заввишки 35 м на горі Кременець у м. Ізюм

Окремий веб-додаток надає можливість створення та зміни елементів дорожньої мережі у вигляді планарного графу, який слугує для вирішення задач прокладання найшвидших маршрутів під час гасіння пожеж, а також оптимального розміщення пожежних автомобілів у пожежонебезпечні періоди року.



Відображення усіх шарів із підкладкою космічних знімків ресурсу Here map

Веб-додаток «Управління транспортом при гасінні пожеж» збільшує ефект доступності, варіативності та мобільності під час гасіння лісових пожеж. Основним компонентом системи відстеження транспорту є телеметричний сервер, який використовують для передачі даних від диспетчера до пожежних машин, а також у зворотньому напрямку.



Компоненти системи відстеження переміщення пожежних автомобілів

Окрема веб-сторінка призначена для відображення пожеж і ступеня їхнього розвитку за даними системи моніторингу пожеж і за супутниковими даними.



Визначення осередків лісових пожеж на території Кремінського та Лиманського лісгоспів за період з 1 червня до 31 серпня 2023 р. засобами геопорталу «Ліси України»

Веб-додатки геопорталу «Ліси України» сприяють підвищенню ефективності прийнятих управлінських рішень щодо охорони та захисту лісів, лісорозведення і лісовідновлення, взаємодії з ДСНС, обміну актуальними даними з національним Геопорталом.

Відділ новітніх інформаційних технологій УкрНДІЛГА