У Житомирі відбувся восьмий з’їзд Радіобіологічного товариства України

Опубліковано: 2023-08-29

З 21 до 25 серпня 2023 року на базі Поліського національного університету проходив 8-й з’їзд Радіобіологічного товариства України. У заході взяли участь науковці та експерти з радіобіології та радіоекології з 15 країн світу.

Делегацію науковців УкрНДІЛГА на з’їзді очолив директор інституту Віктор Ткач. Членами делегації були директор Поліського філіалу – провідної установи України в галузі лісової радіоекології – Віктор Шевчук і старші наукові співробітники філіалу Олег Жуковський, Олександр Орлов і Тетяна Курбет.

Доповіді делегатів було присвячено різним аспектам лісової радіоекології: від моніторингу радіаційної обстановки в лісах до ведення лісового господарства в умовах радіоактивного забруднення. Зокрема, було висвітлено результати багаторічних досліджень віддалених ефектів, зумовлених радіонуклідним забрудненням після аварії на Чорнобильській АЕС, включаючи наслідки російської окупації зони відчуження у 2022 році. Обговорювали наслідки можливості руйнування АЕС в Україні та загрози застосування ядерної зброї у світлі агресії проти України. Учасники з’їзду обговорили досягнення, перспективи та завдання подальших досліджень в цій галузі.

Віктор Ткач презентував доповідь на тему «Наукові здобутки, сучасні проблеми лісової радіоекології в Україні та шляхи їх вирішення».

Олександр Орлов доповів на тему «Джерела надходження 137Cs до організму лишайників та вміст радіонуклідів в їхніх таломах: невирішені проблеми».

Тетяна Курбет запропонувала на розгляд тему «Сучасні організаційні та нормативно-правові проблеми ведення лісового господарства у радіоактивно забруднених лісових екосистемах України».

Учасники заходу, зокрема науковці УкрНДІЛГА, вельми вдячні організаторам з’їзду, Радіобіологічному товариству України та адміністрації Поліського національного університету за надану можливість висвітлення напрацювань з лісової радіоекології.

Науковці Поліського філіалу УкрНДІЛГА