Ознайомлення з досвідом вирощування садивного матеріалу на Тернопільському лісовому селекційно-насіннєвому комплексі

Опубліковано: 2023-08-29

У липні співробітники відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА С. А. Лось і Л. І. Терещенко та професор Західноукраїнського національного університету Ю. І. Гайда відвідали Тернопільський лісовий селекційно-насіннєвий комплекс, який побудовано із застосуванням найкращих європейських практик та лісівничих технологій. Використано технологію швецької компанії ВСС, яка є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насіннєвих центрів і розсадників. Комплекс функціонує у Скала-Подільському лісництві філії «Чортківське лісове господарство» Державного спеціалізованого підприємства «Ліси України» з 2019 року.



Схема Тернопільського лісового селекційно-насіннєвого комплексу

Нині комплекс охоплює цех автоматизованого висівання насіння в касети, теплицю для вирощування сіянців із закритою кореневою системою, навіс для адаптації садивного матеріалу до зовнішнього середовища (притінювальний павільйон), поле дорощування садивного матеріалу, склад, піднавіс для зберігання техніки, сховище зберігання пестицидів і добрив, холодильну камеру для зберігання насіння. Лісничий Скала-Подільського лісництва Володимир Іванович Гайовський ознайомив науковців із основними технологічними ланцюжками вирощування сіянців дуба. Для поліпшення посівних властивостей насіння підприємство використовує спеціальне обладнання для переробки насіння, виготовлене самотужки.

Сіянець дуба звичайного із закритою кореневою системою на полі дорощування

Комплекс спеціалізується на вирощуванні сіянців із закритою кореневою системою дуба звичайного та модрини європейської. Його потужність становила 300 тисяч штук сіянців дуба звичайного та 180 тисяч тисяч штук сіянців модрини європейської, але виявилася замалою, тому цього року лісовий селекційно-насіннєвий комплекс розширюють – будують друге поле дорощування садивного матеріалу. Уведення в експлуатацію ще одного поля дорощування заплановане на наступний рік. На підприємстві постійно вдосконалюють технологію вирощування сіянців у контейнерах.

Створення насаджень садивним матеріалом із закритою кореневою системою має декілька переваг: завдяки високій приживлюваності саджанців та інтенсивному росту значно зменшуються витрати на доповнення й догляд за рослинами в культурах, що дає змогу оптимізувати використання техніки та людських ресурсів. 

Л. І. Терещенко,

провідний науковий співробітник відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА