Вітаємо з Днем Прапора!

Опубліковано: 2023-08-23

Тисячолітня історія України є складною і сповненою безлічі змін у державному устрої та кордонах. Князівства, імперії, республіки змінювали колір Прапора і кількість смуг, але завжди українці поверталися до улюблених кольорів безкрайнього неба і нескінченного поля шедрого врожаю.

Уперше сучасний синьо-жовтий прапор публічно зафіксовано у Львові в 1848 році. Кольори прапора походять від герба Галицько-Волинського князівства (1199–1349 рр.), їх використовували на прапорах і гербах шляхти руських земель від раннього середньовіччя.

За Конституцією України Державний Прапор визначено як «стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів». Співвідношення ширини прапора до його довжини 2 : 3.

Інститут кольору компанії Pantone визначив кольори українського прапора як "Freedom Blue" (блакить свободи, Pantone Coated 2935 C) та "Energizing Yellow" (енергійний жовтий, Pantone Coated Yellow 012 C).

Епоха має колір. Стародавній Рим як символ влади обирав пурпур, аскетичне пуританство було загорнуто в сірий. Синій символізує чесність, добру славу, вірність. Жовтий – гнучкий, скрізь проникає, дарує внутрішню свободу. Із кольором людина підсвідомо робить вибір, тож вийшло так, що життєлюбний, мирний український Прапор сьогодні в світі – ознака боротьби й незламності країни.

З Днем Прапора, українці!

 

Використано матеріали: https://uk.wikipedia.org, https://brovary.net.ua