Екоцид та злочини проти довкілля – що можуть зробити молоді вчені?

Опубліковано: 2023-08-20

Захід під назвою «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та зелене відновлення. Екоцид: шлях до міжнародного визнання», організований Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України спільно з представниками Верховної Ради України, відбувся 16 липня. Подія ставила на меті обговорити актуальні питання, пов’язані із впливом воєнних дій на довкілля та можливостями його відновлення.

На заході виступали провідні експерти й представники наукової спільноти, які розглядали наукові напрями та практики, що потенційно можуть бути задіяні в подальшому зеленому відновлені нашої країни.

Олеся Ващук, голова Ради молодих учених при МОН України, відкрила захід і наголосила на важливості співпраці усіх ланок суспільства для вирішення екологічних проблем.

Олександр Краснолуцький, перший заступник Міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів України, розкрив питання впливу військових конфліктів на довкілля та запропонував шляхи його відновлення. Він розповів про напрацьовані Міністерством методики щодо визначення збитків, завданих Україні збройними силами російської федерації. Ці методики дають змогу зафіксувати збитки, завдані ґрунтам, водним ресурсам, повітрю, природно-заповідному фонду, біорізноманіттю тощо. Доповідач зазначив, що загальна сума збитків довкіллю України становить понад два трильйони гривень. Також Олександр Краснолуцький розповів про євроінтеграційні зобов’язання, в рамках яких Міністерство провело self-screening усіх законодавчих актів, щоб адаптувати їх до нормативно-правових актів, директиви Європейського Союзу (понад 1 600 нормативно-правових актів) для подальшого напрацювання щодо приєднання України до ЄС.

Юлія Овчинникова, народна депутатка України, акцентувала увагу на Формулі миру Президента України та питаннях національного й міжнародного визнання екоциду. Після обговорень і презентації Формули миру Президента відбуваються зустрічі, зокрема із послами G7. До обговорення долучаються й інші держави (понад 50 країн). Станом на сьогодні представники, які долучаються до реалізації Формули миру, готують масштабний саміт із цього надважливого питання. Подальша успішна реалізація пунктів Формули миру залежить від багатьох людей, тому важливо ознайомити з нею якомога більше представників різних цільових аудиторій. Відбувається багато заходів, які дають можливість на зовнішньополітичному рівні знайти порозуміння, налагодити співпрацю й рухатися далі. Депутатка також підкреслила, що на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування було обговорено питання про експериментальний проєкт щодо відновлення Каховської гідроелектростанції,  затверджений урядом. Надзвичайно цікаво було почути думки молодих учених з цього питання, яке переросло в дискусію. Наразі обговорення в суспільстві активно триває, оскільки екологи й науковці наголошують на обов’язкових екологічних складових реалізації цього проекту. Такий зважений підхід забезпечить відповідність ухвалених заходів європейським стандартам.



Доповідь Юлії Овчинникової, народної депутатки України

Після виступів представників Верховної Ради України всі учасники взяли участь у мовчазному флешмобі, зробивши спільне фото під час заходу з написом #StopEcocideinUkraine на плакатах або електронних пристроях (планшетах, телефонах, ноутбуках) для подальшого розповсюдження.



Світлина учасників під час заходу з написом #StopEcocideinUkraine

Молоді вчені Марина Галат, Наталія Грищенко, Олег Маренков, Михайло Шепітько, Світлана Сидоренко, Василь Грубінко, Павло Мазилюк, Олена Ярис, Інна Отамась, Ілля Циганенко-Дзубенко, В’ячеслав Рогов та Ольга Єрмакова поділилися своїми дослідженнями та розкрили аспекти впливу війни на різні складові навколишнього середовища.

Марина Галат і Наталія Грищенко (Національний університет біоресурсів і природокористування України) виступили з доповіддю «Роль молодих вчених у визнанні впливу воєнних дій на довкілля і галузь тваринництва в Україні та напрацювання шляхів відновлення».

Олег Маренков (ДНУ імені Олеся Гончара) розповів про вплив та наслідки руйнування Каховської ГЕС для рослинного й тваринного світу півдня країни в своїй доповіді «Оцінка наслідків руйнування Каховської ГЕС для флори, фауни та ґрунтів. Прогноз збитків, заподіяних біологічним ресурсам, шляхи відновлення біоценозів та рибопродуктивності».



Доповідь Олега Маренкова, проректора з наукової роботи ДНУ імені Олеся Гончара, кандидата біологічних наук, щодо оцінки наслідків руйнування Каховської ГЕС

Михайло Шепітько (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) зробив доповідь «Екоцид як серйозне порушення законів та звичаїв війни та наслідок агресії проти України».

Світлана Сидоренко, голова Ради молодих учених УкрНДІЛГА, у своєму виступі презентувала бачення молодих учених УкрНДІЛГА щодо необхідних кроків повоєнного відтворення лісових екосистем України. Вона зазначила, що найголовніше – щоб всі зусилля, як матеріальні, так і інтелектуальні, були зосереджені та працювали на перемогу. Лише після цього стане можливою реалізація кроків щодо повоєнної відбудови лісових екосистем нашої країни. Після війни існує кілька причин (серед яких – зруйнована інфраструктура підприємств лісового господарства, втрата біорізноманіття, забруднення навколишнього середовища, економічний спад і знищення системи захисних насаджень на півдні та сході України), які ускладнюють відтворення лісових екосистем, особливо в найбільш зруйнованих районах із суттєво пошкодженими екосистемами, для яких характерним є дефіцит ресурсів та\або значне їхнє забруднення. Для подолання цих викликів та забезпечення відновлення лісових екосистем запропоновано вжити заходів, в яких УкрНДІЛГА здійснюватиме експертну підтримку як провідна науково-дослідна установа лісівничого профілю в України.



Світлана Сидоренко у виступі презентувала бачення молодих учених УкрНДІЛГА щодо необхідних кроків повоєнного відтворення лісових екосистем України

Також до уваги учасників заходу було подано доповіді та постерні презентації молодих науковців. Серед них Павло Мазилюк (голова Ради молодих вчених Луцького національного технічного університету і голова громадської організації «Просторовий рух») презентував доповідь на тему «Зелена ініціатива: Молоді вчені об’єднуються для дослідження та вдосконалення території Луцького національного технічного університету», Олена Ярис (ХНПУ імені Г.С. Сковороди) – про «Вплив військових дій на видове різноманіття тварин у Харківській та Сумській областях», Інна Отамась (ХНПУ імені Г.С. Сковороди) – про «Зелене відновлення довкілля для збереження і зміцнення здоров’я дітей та учнівської молоді», Ілля Циганенко-Дзубенко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) – про «Гідрохімічний статус пост-мілітарних гідроекосистем с. Мощун Київської області», В’ячеслав Рогов (Національний університет кораблебудування ім. Адмірала Макарова) – про «Роль молодих вчених у зеленому відновленні України», Ольга Єрмакова (ДУ«Інститут ринку і економіко-екологічних досліджень) надала доповідь про «Вплив воєнних дій на галузь аквакультури України».

Учасники взяли активну участь у цікавих обговореннях, обмінялися ідеями та досвідом. Захід підкреслив необхідність приділити негайну увагу впливу воєнних конфліктів на довкілля України та визначив роль молодих учених у зеленому відновленні країни. Цей захід став платформою для співпраці експертів, законодавців, науковців і громадських діячів щодо розв’язання нагальних екологічних питань та відновлення довкілля України. Запис заходу доступний за посиланням: https://www.facebook.com/youngscientists.ua/videos/642529044521515 .

Висловлюємо щиру вдячність організаторам та ЗСУ за можливість спільно працювати над цією важливою та актуальною проблемою.

Науковці Ради молодих учених УкрНДІЛГА