Інтенсивність утворення репродуктивних органів деревами псевдотсуги Мензіса у зелених насадженнях Івано-Франківська

Опубліковано: 2023-08-17

Важливою ознакою пристосування виду до нових умов вирощування є його репродуктивна здатність, яку враховують під час оцінювання успішності інтродукції виду.

Серед інтродукованих видів американського походження на території України одним із найперспективніших є псевдотсуга Мензіса (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco), природний ареал якої простягається від Британської Колумбії в Канаді до штатів Каліфорнія, Колорадо, Техас у США та північної частини Мексики.

Вид є відносно вимогливим до родючості ґрунту, краще росте на добре дренованих суглинках, тіневитривалий, посухостійкий, відзначається високою швидкістю росту, декоративними та фітонцидними властивостями, здатністю нагромаджувати значні обсяги деревини.

Мікросторобіли у псевдотсуги Мензіса формуються на минулорічних пагонах і можуть розміщуватися рівномірно за всіма ярусами крони. Під час льоту пилку вони мають довжину близько 2,0 см. Мегастробіли до 3,0 см завдовжки формуються на кінцях пагонів минулого року, переважно у верхньому та середньому ярусах крони.

Навесні цього року для оцінювання інтенсивності утворення репродуктивних органів деревами псевдотсуги Мензіса в умовах Передкарпаття обстежено 22 екземпляри у п’яти невеликих біогрупах зелених насаджень міста Івано-Франківськ. Результати обстеження показали, що у 9,1 % екземплярів репродуктивні органи були відсутні; у решти особин відзначено рясність утворення мікростробілів на рівні 2–5 балів, мегастробілів – 1–5 балів. Середній бал становив 3,2 та 2,4 відповідно. Виявлено також минулорічні шишки у значній кількості, що свідчить про щорічну високу інтенсивність репродукції.

У кронах дерев виявлено мегастробiли різного забарвлення – вiд зеленого до пурпурового, кількісно переважала перехідна форма – зеленувато-пурпурова. Мікростробіли мали пурпурово-жовте забарвлення.

Високий рівень інтенсивності утворення репродуктивних органів псевдотсуги Мензіса свідчить про добру адаптацію виду до цих умов росту, а високі декоративні якості – про можливість використання в озелененні.

О. М. Плотнікова,

с. н. с. відділу селекції, 
генетики та біотехнології УкрНДІЛГА