Розвиток і використання геопорталу «Ліси України»

Опубліковано: 2023-08-10

Геопортал «Ліси України» являє собою веб-сайт і мобільні додатки для доступу й оперування геопросторовою інформацією про ведення лісового господарства. Його було розроблено на підставі Тематичного плану науково-дослідних робіт УкрНДІЛГА на 2015–2019 рр., зокрема теми № 16 «Модернізація існуючої ГІС лісовпорядкування на основі сучасних серверів геобаз даних та програмних ГІС платформ».



Стартова сторінка геопорталу «Ліси України» https://forestry.org.ua

Наказом Держлісагентства від 03.12.2018 № 06-05/16402-18 програмне забезпечення й посібник користувача геопорталу «Ліси України» було внесено до Плану впровадження результатів науково-дослідних робіт на підприємствах Держлісагентства України в 2019 році.

У 2019 році на підставі наказу Держлісагентства № 356 від 07.06.2019 «Про удосконалення обліку пожеж, осередків шкідників і хвороб лісу та механізму формування звітності» було успішно доповнено та апробовано на державних підприємствах пілотних областей відповідні функціональні можливості геопорталу.

Згідно з тематичним планом УкрНДІЛГА на 2020–2024 рр. за темою № 9 було заплановано розширення функціональності геопорталу на основі безоплатних програмних засобів. Виконання завдань Держлісагентства дало змогу розробити та впровадити в роботу відділів лісового господарства філій ДП «Ліси України» ряд веб-додатків до геопорталу, які, зокрема, забезпечують:



Планування розміщення транспорту під час гасіння великої пожежі

Нині геопорталом «Ліси України» користуються 48 філій ДП «Ліси України» та 8 агролісгоспів. Тільки в поточному році було виконано 15 тис. зйомок відведень загальною площею 40 тис. га.

Окремі функції геопорталу розроблено саме для громадськості, серед них – відображення на карті місць проведення суцільних рубок, пунктів рекреації, спеціально облаштованих для відпочинку.

Геопортал використовують також для вирішення загальнодержавних питань. Так, з метою виконання рішення РНБО України від 15.04.2021, введеного в дію Указом Президента України від 29.04.2021 № 180, та за дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля здійснено інвентаризацію лісових ресурсів на території територіальних громад. Держлісагентство доручило УкрНДІЛГА забезпечити надання консультаційної допомоги ВО «Укрдержліспроект» у питаннях виконання рішення РНБО. Для проведення цієї роботи спеціалістами ВО «Укрдержліспроект» було використано можливості геопорталу. Фахівці УкрНДІЛГА надавали консультації та брали безпосередню участь у проведенні інвентаризації лісових ресурсів територіальних громад.

За рішенням спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів від 29 листопада 2022 р., проведеної в Офісі Генерального прокурора України, геопортал «Ліси України» обрано як засіб оперування геопросторовою інформацією про ведення лісового господарства. За зверненнями уповноважених органів (Національної поліції, прокуратури, ДБР, Екоінспекції) було надано доступ до геопорталу «Ліси України» в режимі «перегляд» більш ніж 900 посадовим особам.

Користувачі геопорталу «Ліси України» отримують своєчасну допомогу та консультації фахівців УкрНДІЛГА. За останніми чисельними зверненнями від фахівців філій, які користуються геопорталом, геобазу даних було увідповіднено новій структурі Держлісагентства (об’єднання лісгоспів і перейменування їх у філії, віднесення до міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства).

За узгодженої взаємодії всіх установ Держлісагентства, включаючи ДП «Ліси України» і ВО «Укрдержліспроект», геопортал «Ліси України» готовий до впровадження на всій території України і відкритий для розвитку та нарощування нових функцій.

Відділ новітніх інформаційних технологій УкрНДІЛГА