Як правильно рахувати екологічні збитки України від війни?

Опубліковано: 2023-07-22

У місті Яремче Івано-Франківської області з 11 по 14 липня відбувся чотириденний офлайн-тренінг «Оцінка шкоди довкіллю внаслідок російської агресії та як отримати відшкодування за завдані довкіллю збитки», організований Мережею захисту національних інтересів (АНТС) в рамках проєкту «Разом за екологічну демократію, справедливість і верховенство права в Україні», фінансованого The U.S. State Department, Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (DRL).

Участь у заході взяли понад 40 учасників, відібраних на конкурсній основі: представники органів місцевого самоврядування, медіа, громадських організацій, співробітники національних природних парків, наукових установ, закладів вищої освіти. Від Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького (УкрНДІЛГА) в тренінгу взяв участь кандидат сільськогосподарських наук, старший дослідник, завідувач відділу лісовідновлення та захисного лісорозведення Румянцев М. Г.

Під час тренінгу висококваліфікованими викладачами було проведено курс лекцій, практичних занять щодо оцінки шкоди довкіллю внаслідок російської агресії та отримання відшкодування за збитки, завдані довкіллю.



Вступне слово перед початком тренінгу від Олени Сас, координаторки проєкту «Разом за екологічну демократію, справедливість і верховенство права в Україні»

Знайомство учасників відбулося під час вступної сесії, яку провів менеджер проєкту «Разом за екологічну демократію, справедливість і верховенство права в Україні», журналіст, еколог, офіцер ЗСУ у відставці  Олег Листопад.



Вступна сесія тренінгу за участі Олега Листопада, знайомство учасників тренінгу

Лекцію на тему «Екологічна шкода землям та водам: вчимося відрізняти від економічної, фіксувати та рахувати» провела експертка з оцінки впливу на довкілля, кандидат біологічних наук, членкиня експертної групи з розроблення наукових рекомендацій до фіксації та оцінки шкоди довкіллю від війни при Оперативному штабі Державної екологічної інспекції Оксана Абдулоєва. Під час лекції учасників було ознайомлено з алгоритмом фіксації екологічної шкоди землям; представлено способи відновлення порушених земель; види забруднень водного середовища внаслідок збройної агресії рф; наголошено, в чому саме полягає екологічна шкода землям і водам, від чого залежить розмір компенсації за забруднення земель тощо.



Оксана Абдулоєва проводить лекцію «Екологічна шкода землям та водам: вчимося відрізняти від економічної, фіксувати та рахувати»

На основі отриманих знань учасниками тренінгу було складено інструкцію з фіксації забруднення земельної ділянки внаслідок воєнних дій та здійснено розрахунок шкоди від засмічення земель відповідно до «Методики визначення розміру шкоди завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану», затвердженої наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 04.04.2022, № 167 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0406-22#Text) і збитків від засмічення моря відповідно до «Методики визначення збитків, заподіяних внаслідок забруднення та/або засмічення вод, самовільного користування водними ресурсами», затвердженої наказом Міндовкілля від 21.07.2022, № 252 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0900-22#Text).

Лекцію на тему «Аналіз забруднення атмосфери, шкоди рослинному покриву, тваринному світу» провів Сергій Панченко, начальник науково-дослідницького відділу Гетьманського національного природного парку, доктор біологічних наук. Учасників тренінгу було ознайомлено зі шкодою, яка завдається атмосферному повітрю, рослинному та тваринному світу внаслідок військових дій, а також представлено алгоритм, як правильно рахувати екологічні збитки від війни. Також було розглянуто конкретні приклади заподіяної шкоди довкіллю в громадах, що значною мірою постраждали від військових дій.



Сергій Панченко проводить роботу з розгляду конкретних прикладів заподіяної шкоди довкіллю в громадах, що значною мірою постраждали від військових дій

Онлайн-лекцію на тему «Як правильно рахувати екологічні збитки України від війни?» провів Андрій Демиденко, член експертної групи з розроблення наукових рекомендацій щодо фіксації та оцінки шкоди довкіллю від війни при Державній екологічній інспекції, кандидат фізико-математичних наук. Було відмічено, що екологічні збитки розраховують на основі методів зі стандартної практики США та ЄС, що охоплюють лісове та сільське господарство, якість води, забруднення ґрунту та повітря. Витрати розраховують на основі принципу втраченої продуктивності – тобто вартість заміни спалених лісів (вартість деревини), втрата виробництва на забруднених сільськогосподарських землях, витрати на реабілітацію забрудненого ґрунту, повітря або води звичайними методами тощо. Наголошено на складності оцінювання в грошовому еквіваленті збитків, завданих біорізноманіттю й осередкам існування рідкісних і зникаючих видів або унікальним природним територіям і біозаповідникам.



Андрій Демиденко проводить онлайн-лекцію «Як правильно рахувати екологічні збитки України від війни?»

Лекцію на тему «Збитки українській науці внаслідок російської агресії: масштаби, приклади, як відновити?» провела журналістка проєкту «Science at risk» Світлана Галата. Надзвичайно цікавою та корисною виявилася інформація про платформу для вчених, які потерпають від війни , місією якої є допомога у відбудові наукової інфраструктури, пошук і залучення вчених до різних проєктів. Проєкт «Science at risk» здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Alfred P. Sloan Foundation та за сприяння Міністерства освіти та науки України й Національного фонду досліджень.



Світлана Галата проводить лекцію на тему «Збитки українській науці внаслідок російської агресії: масштаби, приклади, як відновити?»

Лекції «Економічна оцінка шкоди і збитків, завданих довкіллю України» та «Приклади оцінювання екологічних втрат та вартості екосистемних послуг» 13 липня провела Марія Ільїна, завідувачка відділу екосистемного оцінювання природно-ресурсного потенціалу Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, докторка економічних наук. Було розглянуто основні поняття та визначення щодо економічної оцінки шкоди і збитків, завданих довкіллю України, а саме – «збитки» та «шкода»; складові збитків і шкоди; алгоритми розрахунків економічної оцінки втрат лісового фонду України, земельних ресурсів, територій та об’єктів природно-заповідного фонду, шкоди водним ресурсам, атмосферному повітрю, а також методи розрахунку вартості екосистемних послуг та оцінювання збитку від їхніх втрат.

Також на прикладі НПП «Гетьманський» і НПП «Бузький Гард» було продемонстровано розрахунки вартості екосистемних послуг з відпочинку (дохід від екскурсійних послуг) й оздоровлення (вартість рекреаційних послуг) населення.



Марія Ільїна проводить лекцію на тему «Економічна оцінка шкоди і збитків, завданих довкіллю України»

Також Мережа захисту національних інтересів (АНТС) організувала для учасників тренінгу екскурсію в мальовничі Карпати – маршрут лісистими гірськими схилами «Стежка Довбуша».



Учасники тренінгу на скелях Довбуша

В останній день тренінгу юристка ГО «ЕкоПраво-Київ», кандидатка юридичних наук Галина Левіна провела лекцію на тему «Юридичні аспекти оцінки екологічної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії рф проти України». Право на відшкодування екологічної шкоди від війни відображено в національному праві (спеціальні екологічні закони та кодекси, наприклад: Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 р. № 1264-XII; Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-III; Закон України «Про охорону земель» від 19.06.2003 р. № 962-IV; Водний кодекс України від 06.06.1995 р. № 213/95-ВР; Лісовий кодекс України від 21.01.1994 р. № 3852-XII; Кодекс України про надра від 27.07.1994 р. № 132/94-ВР; Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.1992 р. № 2707-XII; Закон «Про природно-заповідний фонд України» від 16.06.1992 р. № 2456-XII та ін.) та міжнародному праві (Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12.08.1949 р., що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 08.06.1977 р.; Конвенція про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище; Римський Статут Міжнародного кримінального суду; Резолюція Генеральної Асамблеї ООН ES-11/5 «Сприяння здійсненню правового захисту та забезпеченню відшкодуванню збитків у зв’язку з агресією проти України» від 14.11.2022 р.).



Галина Левіна проводить лекцію на тему «Юридичні аспекти оцінки екологічної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії рф проти України»

Учасники отримали нові знання з питань оцінювання шкоди довкіллю внаслідок російської агресії, а також ознайомилися з чинними методиками, за допомогою яких саме таке оцінювання можна проводити.

Загалом участь у таких тренінгах – це можливість отримати нову інформацію та консультації від високопрофесійних колег (екологів, представників природоохоронних організацій, органів місцевого самоврядування, медіа, громадських організацій, науковців) щодо оцінки шкоди довкіллю внаслідок російської агресії та отримання відшкодування за завдані довкіллю збитки. Така взаємодія є надзвичайно важливою й корисною, адже сприятиме комплексному підходу у вирішенні низки питань, пов’язаних з оцінкою шкоди довкіллю внаслідок російської агресії та післявоєнної відбудови України.

Румянцев М. Г.,

завідувач відділу лісовідновлення

та захисного лісорозведення УкрНДІЛГА,


кандидат сільськогосподарських наук, старший дослідник

Вікторія Кравчук,

комунікаційний менеджер проєкту «Разом за екологічну демократію, справедливість і верховенство права в Україні»

Фото надано організаторами тренінгу – Мережею захисту національних інтересів (АНТС)