Науковці сектору екології лісу беруть участь у підготовці лісових пожежних

Опубліковано: 2023-07-19

З 18 липня на базі Полтавської філії лісового господарства інструкторами Укрцентркадрилісу було проведено виїзні навчання за напрямком підготовки «Лісовий пожежний» для працівників лісової охорони філії. Крім інструкторів Укрцентркадрилісу були також запрошені експерти. Від УкрНДІЛГА з теоретичними лекціями взяв участь завідувач сектору екології лісу Сергій Сидоренко.



Сергій Сидоренко під час читання лекції

Теоретичні лекції були присвячені оцінюванню пожежної небезпеки за умовами погоди та елементів пожежної погоди, що мають найбільший вплив на поведінку лісової пожежі. Друга лекція була присвячена природній пожежній небезпеці ділянок лісового фонду та частково стосувалася теорії лісових горючих матеріалів.



Фрагмент лекції «Оцінювання пожежної небезпеки за умовами погоди» (Ілюстрації: Pyroscetchology, 2023)

У першій лекції висвітлено питання впливу погодних умов на виникнення та поведінку пожежі, елементи пожежної погоди та екстремальні погодні умови, що є індикаторами найвищої пожежної небезпеки, також розглянуто сучасні системи оцінювання пожежної небезпеки за умовами погоди у світі та в Україні. проаналізовано прогалини в практикованому підході та шляхи, якими їх можна виявити.



Вплив температури та відносної вологості повітря на формування пожежного середовища (Ілюстрації: Pyroscetchology, 2023)

У другій лекції «Оцінювання природної пожежної небезпеки у лісі та у відкритих ландшафтах. Сучасні методи оцінювання пожежної небезпеки» розглянуто довготривале оцінювання пожежної небезпеки, яке пов’язане з факторами, що є або незмінними, або такими, що змінюються повільно в часі – це рельєф, експозиція, склад і вік насадження, тип лісорослинних умов, наявність підросту та підліску, захаращеність, близькість до потенційних джерел вогню тощо. Таким чином, природна пожежна небезпека – показник, що характеризує  лісові насадження за ступенем небезпеки виникнення в них пожеж. У цій лекції розглянуто саме поняття природної пожежної небезпеки (ППН), проаналізовано методи оцінювання ППН у світі та концепцію пожежних ризиків, оцінювання ППН в Україні й критерії та індикатори виділення класів ППН. Висвітлено прогалини наявної системи та  шляхи удосконалення ППН для умов України.



Фрагмент лекції: «Оцінювання природної пожежної небезпеки у лісі та у відкритих ландшафтах»



Фрагмент лекції: «Основні складові оцінювання  природної пожежної небезпеки у лісах України»

Сектор Екології лісу вдячний керівництву та інструкторам Укрцентркадрилісу та  Полтавській філії лісового господарства за можливість внести свій вклад у підвищення безпеки українських лісів.

Сергій Сидоренко,

канд. с.-г. наук, ст. дослідник,

завідувач сектору екології лісу УкрНДІЛГА