Наш науковець – серед десяти найкращих випускників Всеукраїнської академії i-Tree4UA

Опубліковано: 2023-07-14

З 17 травня по 15 червня відбулося навчання у Всеукраїнській академії i-tree4UA. Під час навчання старший науковий співробітник сектору екології лісу УкрНДІЛГА канд. с.-г. наук Євген Мельник не лише отримав знання та практичні навички щодо інвентаризації, оцінювання екосистемних послуг, збереження та сталого управління зеленими зонами, але й став одним з найуспішніших слухачів Академії, увійшовши до десяти найкращих зі своїм проектом «Регіональний ландшафтний парк Кагамлицький» у м. Кременчук, Полтавська область, для проведення інвентаризації частини дерев для оцінювання їхніх екосистемних послуг.

Найкращі десять випускників Академії отримали в подарунок набір із матеріалами та інструментами для проведення інвентаризації.

Програмний додаток i-Tree Eco (США) дає змогу оцінювати низку екосистемних послуг дерев як у відповідних одиницях виміру, так і в грошовому еквіваленті, що створює чудові можливості для адвокації важливості зелених зон у населених пунктах. Із 2006 року додаток широко використовують муніципалітети не тільки в усіх штатах Америки, а й у країнах більшості континентів світу, зокрема і в Україні.

Дерева та їхні екосистемні послуги є надзвичайно важливими в адаптації громад України до негативних проявів зміни клімату та захисті мешканців громад від хвиль тепла й аномальних температур повітря влітку.

Застосовуючи програмний додаток i-Tree Eco, можна отримати багато корисної інформації, зокрема щодо:

Саме з технологією оцінювання таких послуг у грошовому еквіваленті за допомогою інструментів сервісу i-Tree і знайомились студенти Академії.

Навчання в онлайн академії включало шість лекцій та п’ять практичних завдань у Google Класі, а також розроблення плану інвентаризації дерев.

Для отримання сертифікату потрібно було виконати п’ять завдань та прослухати мінімум чотири із шести лекцій.

Фінальне завдання розроблення плану інвентаризації дерев проводила на конкурсній основі Громадська організація «Український екологічний клуб Зелена Хвиля”».

Академія оголошує про початок нового набору на навчання:

18 липня починається навчання другого набору Всеукраїнської академії i-Tree 4UA, зареєструватись можна за посиланням: https://forms.gle/KUNrYxM5kvu4TuRt7

Проєкт здійснюється за фінансової підтримки US Forest Service у партнерстві з The Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США).

Мельник Євген

 канд. с.-г. наук, с.
 н. с. сектору екології лісу УкрНДІЛГА