Створення лісів, стійких до зміни клімату

Опубліковано: 2023-06-28

Лісовим департаментом ФАО (в особах Широми Сатьяпала та Кітті Хорват) у рамках проєкту TCP/RER/3801 «Посилення стійкості соснових лісів до спалахів короїда та пов’язаного з цим всихання» 5-7 червня 2023 р. організовано поїздку української делегації до Німеччини. Метою поїздки було ознайомлення фахівців із системою ведення лісового господарства у Німеччини, зокрема щодо переформування лісових насаджень, спрямованого на створення стійких до зміни клімату лісових екосистем.

До складу делегації входили представники Державного агентства лісових ресурсів України (Сергій Корзун), Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького (Катерина Давиденко) і Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» (Денис Батуркін). Для ознайомлення було вибрано декілька лісогосподарських підприємств Баварського державного лісового господарства (Bavarian State Forest Enterprise (BaySF).

Під час відвідування лісництв Ротенкірхен, Шнайтенбах, Родінг та інших ми дізналися про організацію лісових підприємств, впровадження методів наближеного до природи лісівництва та природоохоронні проєкти BaySF. Представник BaySF Генріх Віммер розповів про ініціативу BaySF щодо впровадження методів сталого ведення лісового господарства: наразі тут узагалі відсутні суцільні рубки головного користування, а ялинові і соснові одновікові ліси шляхом вибіркових рубок поступово замінюють на мішані листяні з переважанням бука і багатоярусною ступінчастою структурою деревостану.

Сосновий ліс у Баварії  – 10 років після поступової рубки

У деякі роки тут призначали суцільні санітарні рубки у ялинниках після спалахів короїда-друкаря та всихання сосни після засухи 2016 року.

У соснових насадженнях із багатшим ґрунтом стимулюють відновлення дуба. Як розповів Генріх Віммер, висівають жолуді дубів Quercus robur і Q. petraea та огороджують для захисту від дичини.

Культури дуба у сосновому лісі – сприяння створенню стійких мішаних лісів

Для підвищення біорізноманіття також висаджують (до 10 %) садивний матеріал із закритою кореневою системою дугласії (Pseudotsuga menziesii), ялиці (Abies alba) та інших порід.

Важливим етапом нашої поїздки було ознайомлення з методами створення стійких лісових культур у регіоні в соснових насадженнях на бідних піщаних землях. BaySF впроваджує стратегію перетворення чистих соснових і ялинових лісів на мішані хоча б із 4–5 видами дерев (наприклад, сосною, дубом, буком, ялиною, ялицею), щоб підвищити стійкість майбутніх лісів до таких наслідків зміни клімату як урагани, посухи або спалахи стовбурових шкідників.

Перетворення монокультур сосни на мішані різновікові насадження за допомогою низки поступових рубок

Після чергового прийому поступової рубки, який повторюють раз на 5 чи 10 років, лісники оброблюють ґрунт на 5–10 см (soil scarification), щоб не порушити його структуру. На бідних піщаних ґрунтах сосна відновлюється дуже добре, а лісники відразу підсівають суміш насіння листяних порід, щоб пришвидшити переформування соснових і ялинових монокультур на мішані ліси з принаймні 30 % листяних дерев. Загалом близько 99 тисяч гектарів хвойних лісів у Баварії мають бути перетворені на мішані.

Перетворення монокультур сосни на мішані різновікові насадження за допомогою низки поступових рубок

У соснових насадженнях із багатшим ґрунтом стимулюють відновлення дуба. Як розповів Генріх Віммер, висівають жолуді дубів Quercus robur і Q. petraea та огороджують для захисту від дичини. Для підвищення біорізноманіття також висаджують (до 10 %) садивний матеріал із закритою кореневою системою дугласії (Pseudotsuga menziesii), ялиці (Abies alba) та інших порід.

Соснові насадження на багатих ґрунтах баварські лісівники поступово перетворюють на буково-дубові з домішкою сосни. Зокрема, протягом 20 років лісівники поступово вилучали сосну, створюючи умови для росту бука, а на відкритих ділянках – і дуба, в результаті  чого насадження перетворилося на букове (приблизно 60 %) з домішкою дуба (20 %), сосни (10 %) та різних інших листяних порід (10 %). Учасники поїздки погодилися, що наближене до природи лісівництво є ключем до розвитку стійких, економічно та екологічно збалансованих лісових насаджень Баварії.

Всі учасники відвідали зруб у ялинових насаджень на невисоких схилах, де дозволені суцільні рубки. Після суцільної рубки залишають поодинокі дерева сосни та листяних порід, а також усі залишки деревини – для збагачення ґрунту.

Рубка порятунку (суцільна санітарна рубка) в осередку короїда-друкаря

Залишки деревини подрібнюють і залишають у лісі, що стимулює регіональна адміністрація, яка  виплачує компенсацію власнику лісів. Після рубки на землях BaySF здійснюють обробіток ґрунту й висаджують суміші насіння листяних дерев (бука, клена, липи, горобини, фруктових дерев) і чагарників.

Висадка саджанців листяних (горобина, фруктові дерева) та хвойних порід (дугласія, ялиця тощо) з закритою кореневою системою та висадка суміші насіння листяних порід: висаджені саджанці з закритою кореневою системою мають огорожу для захисту від тварин

Соснові насадження на багатих ґрунтах баварські лісівники поступово перетворюють на буково-дубові з домішкою сосни. Так, протягом 20 років, лісівники поступово вилучали сосну, створюючи умови для росту бука, а на відкритих ділянках – і дуба, в результаті  чого насадження перетворилося на букове (приблизно 60 %) з домішкою дуба (20 %), сосни (10 %) та різних інших листяних порід (10 %).

Перетворення монокультур сосни на мішаний сосновий буково-дубовий ліс за допомогою кількох прийомів поступових рубок

Учасники поїздки погодилися, що наближене до природи лісівництво є ключем до розвитку стійких, економічно та екологічно збалансованих лісових насаджень Баварії.

Перетворення монокультур сосни на мішані різновікові насадження за допомогою низки поступових рубок

Рендольф Ширмер (Баварська лісова адміністрація, AWG) продемонстрував експериментальні ділянки BaySF, які фінансує і досліджує Баварська лісова адміністрація разом із Баварським Інститутом лісу (Bavarian State Institute of Forestry, LWF).

З метою подальшого дослідження оптимальних порід дерев, що стійкі до посухи, в одному з підприємств BaySF висаджені клонові плантації різних підвидів сосни чорної (Pinus nigra). Оскільки цей вид росте в усій Європі від Іспанії до Криму, поширений у Малій Азії, на Кіпрі та в Атлаських горах, насіння для плантації отримано з понад 40 клонових плантацій різних країн. На сьогодні насадженням близько 20 років, і можна вже побачити відмінності у рості різних походжень.

Метою лісівників Баварії є також створення умов для того, щоб усі зацікавленні сторони могли використовувати ліс у майбутньому не тільки як ресурс, але й з екологічного погляду. Адаптація лісу до зміни клімату є невідкладним і довгостроковим завданням, саме тому в Баварії перетворення лісів на наближені до природних почало реалізовуватися близько 20 років тому і сьогодні можна побачити позитивні зміни.

 

Катерина Давиденко,

канд. с.-г. наук, доцент, ст. н. сп.,

завідувач відділу ентомології, фітопатології та фізіології УкрНДІЛГА