Перемога в конкурсі Marie Skłodowska-Curie Actions

Опубліковано: 2023-06-13

У 2023 році стали відомі результати конкурсу Marie Skłodowska-Curie Actions за попередній рік. Одним із переможців конкурсу став завідувач сектору Екології лісу УкрНДІЛГА Сергій Сидоренко.

Дії Марії Склодовської-Кюрі (Marie Sklodowska-Curie Actions — MSCA) – один із тематичних напрямів пріоритету «Передова наука» (Excellent Science), спрямований на підтримку навчання, мобільності та розвитку кар’єри науковців як з країн Європейського Союзу, так і інших країн світу. MSCA є однією з найпрестижніших програм Європейського Союзу для пост-докторальної підготовки талановитих науковців.

Ця програма фінансує перспективні та актуальні дослідження й інновації та забезпечує дослідників на всіх етапах їхньої кар’єри новими знаннями та навичками завдяки програмам мобільності. MSCA допомагає розвивати потенціал Європи для досліджень та інновацій, інвестуючи в довгострокову кар’єру найбільш перспективних дослідників.

MSCA також фінансує розроблення видатних прогресивних навчальних програм для аспірантів і докторантів та розбудову мережі наукових контактів у всьому світі. MSCA певною мірою визначає стандарти для якісної освіти та підготовки дослідників відповідно до Європейської хартії дослідників (the European Charter for Researchers) та Кодексу поведінки щодо найму дослідників.

MSCA підтримує програми обміну та мобільності дослідників між країнами, секторами та дисциплінами для отримання глибоких міждисциплінарних знань, навичок і компетенцій, що будуть використані для дослідних проєктів переможців. Тому програма заохочує міжнародну співпрацю для налагодження стратегічного співробітництва. Також програма передбачає ефективне наукове менторство від кращих європейських науковців, це допомагає створенню сприятливого середовища для роботи дослідників, що перемогли в конкурсі.

Попередній досвід Сергія Сидоренка стосувався досліджень, які охоплювали:

Запропоноване на конкурс дослідження було наступним логічним кроком для досягнення довгострокової мети – забезпечення науково-обґрунтованого аналізу ризиків і впливу пожеж в Україні на стале управління ландшафтами.

Просторовий розподіл ландшафтних пожеж у 2022 році (А – битва за Київ; Б – Східний фронт; С – Південний фронт)

Метою запропонованого дослідження було оцінювання характеристик основних пожежних режимів у природних та змінених ландшафтах України, а також визначення прямого та опосередкованого впливу війни на короткострокові та довгострокові зміни пожежних режимів.

Bигоріла після обстрілу лісова ділянка

Hерозірвані боєприпаси, залишені в лісі поблизу м. Ізюм

Як один із кінцевих результатів дослідження буде розроблено мапи пожежних режимів для України, а також кількісну оцінку впливу війни на природні ландшафти. Іншим напрямом проєкту буде безпосередня участь дослідника у викладанні навчальних дисциплін для магістрів та аспірантів в Університеті Вагенінгена. Це надасть змогу надалі сфокусуватися на розробленні (удосконаленні) курсу Інтегрованого управління пожежами для українських аспірантів з метою підготовки нової генерації дослідників лісових пожеж в Україні.

Зважаючи на жорсткі правила перетину кордону, наразі тривають перемовини щодо дистанційного старту реалізації програми для молодого науковця на міжнародному рівні.

Підготувала: Сидоренко Світлана,

 голова Ради молодих вчених УкрНДІЛГА

(матеріали надано Сергієм Сидоренко,

 канд. с.-г. наук, зав. сектору Екології лісу УкрНДІЛГА)